<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 18, 2017

Visumdelegatie uit VS bezoekt Turkije en heeft eisen, krijgt Turkse uithaal

Turkije heeft woensdag in stevige taal gereageerd op de eisen van de Amerikaanse delegatie die recent is gearriveerd in Ankara. De Amerikanen hebben, nog voordat de gesprekken zijn begonnen, meerdere voorwaarden om het visumprobleem tussen beide landen op te lossen.

“Wij accepteren geen voorwaarden. De onderhandelingen met de VS zijn onvoorwaardelijk begonnen”, benadrukte het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu reageerde woensdag dat Turkije klaar staat voor samenwerking “mits verzoeken passen in het kader van de rechtstaat, grondwetten en soevereiniteit van Turkije”.

“Turkije buigt niet voor opgelegde [geforceerde] voorwaarden. Dat wijst het van te voren af. Turkije staat klaar voor samenwerking en heeft een onafhankelijke rechterlijke macht [die bepaalt of de Amerikaanse eisen deugen]”, reageerde Çavuşoğlu.

De Turkse minister benadrukte dat het visumprobleem met de VS voor een onnodige crisis heeft gezorgd, waarbij burgers zijn gestraft. “Daarnaast past dit niet bij diplomatie. Maar Turkije moest reageren op dit Amerikaanse visumbesluit [en verleent ook geen visa meer aan Amerikanen].”

Bass

Diplomatieke bronnen hebben woensdag laten weten dat de visumcrisis door de recent vertrokken omstreden Amerikaanse ambassadeur in Ankara John Bass is ontstaan (LEES meer). Bass, een afstammeling van de regering-Obama, zou de behandeling van visumaanvragen op eigen initiatief hebben stopgezet. De huidige Amerikaanse regering voelde zich genoodzaakt om achter het besluit van Bass te staan, wat voor een lastige en benauwde situatie voor de VS heeft gezorgd, is gemeld.

Arrestatie

De Turkse consulaire medewerker die vastzit wegens verdenking van spionage-activiteiten, Metin Topuz, staat niet op de officiële lijst van het Amerikaanse consulaat en heeft geen diplomatieke en consulaire onschendbaarheid, liet Turkije nogmaals weten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 18-10-2017

Oct 18, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...