<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 18, 2018

VN bedankt Erdoğan

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, uitte dinsdag zijn dank uit aan de Russische en Turkse presidenten vanwege de inspanningen voor een oplossing in de Syrische stad Idlib.

“Ik bedank president Putin en president Erdoğan voor hun persoonlijke inzet”, zei De Mistura in een briefing aan de VN-Veiligheidsraad.

“Die bijeenkomst heeft een zeer belangrijk resultaat opgeleverd. We hopen dat die overeenkomst snel wordt uitgevoerd”, aldus de speciale VN-gezant.

De VN-gezant van Rusland, Vassily Nebenzia, verklaarde dat Rusland en Turkije voor een historisch keerpunt hebben gezorgd met de creatie van een wapenvrije gedemilitariseerde zone.

Maandag kwamen Putin en Erdoğan bijeen voor een oplossing in Syrië. De twee hebben elkaar in het laatste jaar meer dan tien keer ontmoet met Syrië als agendapunt. De Turkse president was sindsdien bezig Rusland, dat het Assad-regime steunt en meedoet aan luchtbombardementen met burgerdoden tot gevolg, over te halen voor een politieke oplossing in Syrië.

Putin zei maandag ook dat met het verzoek van Erdoğan ook alle zware wapens uit de regio moeten worden verwijderd. Turkije en Rusland tekenden daarop een memorandum van overeenstemming.

Turkije verklaarde vorige week waarom het in Syrië is en zich als geen ander land inspant voor Syriërs. De overige landen verdedigen hun aanwezigheid in Syrië met de woorden dat ze daar door het Assad-regime zijn geroepen. “Zij zijn door het regime geroepen, wij door het Syrische volk”, aldus Turkije. (LEES meer)

Acht VN-landen, waaronder Nederland, spraken twee weken geleden steun uit voor de diplomatieke inspanningen van Turkije. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – VN – ANKARA | Gepubliceerd: 18-09-2018

Sep 18, 2018
Loading posts...