<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 23, 2023

‘Wonderbaarlijk’: Eerste aardbevingsslachtoffers Turkije wonen al in nieuwe huizen

In de Turkse provincie Gaziantep zijn de eerste aardbevingsslachtoffers voorzien van een nieuw en permanent huis. De families in het zwaar getroffen Nurdağı zijn inmiddels verhuisd.

Dat maakte de Turkse minister Murat Kurum (Verstedelijking, Milieu en Strijd tegen Klimaatverandering) bekend.

“Zij verdienen het beste”, reageerde Kurum. “Wij hebben alles gedaan wat gedaan moest worden en zullen dat blijven doen.”

Een van de slachtoffers liet weten dat de overheid zelfs aan alle meubilair heeft gedacht. “Alles zat er al in, tot aan de televisie.”

Een tweede familie reageerde dat ze “werkelijk alles hebben gekregen wat een huis normaliter hoort te hebben”.

Aardbevingsslachtoffer nummer drie benadrukte heel tevreden te zijn “met name omdat deze huizen in [slechts] 45 dagen zijn gebouwd”. “Dat is wonderbaarlijk. De Turkse regering heeft voor een wonder gezorgd.”

Alle slachtoffers in de elf getroffen provincies worden voorzien van nieuwe huizen. Het gaat om 650.000 nieuwe woningen. Die worden binnen ongeveer een jaar allen aardbevingsbestendig en van een versterkt type beton gebouwd dat normaliter voor wolkenkrabbers bestemd is, aldus staatsbouwbedrijf TOKI. De bouw van 171.000 nieuwe woningen is reeds gestart en de eerste appartementencomplexen worden volgende maand, zo rond het Offerfeest, geheel voltooid, aldus de Turkse president Erdoğan.

De slachtoffers geloven ook dat hun appartementen binnen die korte tijdsperiode opgeleverd zullen worden, omdat de Turkse regering dat, tot nu toe, altijd heeft gerealiseerd, net zoals na de aardbevingen in de provincies zoals Izmir, Malatya en Elazığ (LEES meer + FOTO’S) en na andere natuurrampen in bijvoorbeeld Rize en Sinop. (LEES meer + FOTO’S)

Het staatsbouwbedrijf heeft sinds de regeerperiode van Erdoğan tot nu toe door heel Turkije in totaal 1,2 miljoen nieuwe woningen gebouwd. De eerder gebouwde 134.000 TOKI-woningen in het gigantische rampgebied van begin februari hebben geen schade opgelopen, noch zijn ze ingestort. 96 procent van de duizenden ingestorte gebouwen in elf provincies waren voor 1999 gebouwd.

Istanbul

In megastad Istanbul is recent het grote nieuws bekendgemaakt dat de Turkse regering de helft van de kosten op zich neemt van nieuwe woningen voor burgers die in slechte of zelfgebouwde en zwakke huizen wonen. Daar gaat het om zo’n 1,5 miljoen nieuwe woningen die vernieuwd moeten worden.

In meerdere wijken zijn de eerste zogeheten vernieuwingsprojecten, ondanks veel tegenwerking van oppositiepartij CHP, al voltooid (LEES meer + FOTO’S). De Turkse oppositie heeft voor electorale belangen ook stadsvernieuwingsprojecten in het aardbevingsgebied tegengewerkt en dit destijds zelfs tijdens regionale verkiezingscampagnes zelf benadrukt.

 

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 23-05-2023

May 23, 2023
Loading posts...