<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 07, 2022

Zweden geeft Turkije gelijk en snapt veiligheidseisen Ankara

Zweden snapt de veiligheidszorgen van Turkije en zal alle gemaakte afspraken nakomen, zo benadrukte de Zweedse hoofdonderhandelaar voor het NAVO-lidmaatschap Oscar Stenström woensdag.

“We begrijpen de veiligheidszorgen van Turkije beter. Dit zal ook de veiligheid van Zweden vergroten”, liet hij in een interview weten.

Stenström verklaarde dat de toezeggingen die zijn gedaan in het kader van de overeenkomst prioriteit krijgen van de Zweedse regering: “We werken er allemaal aan en zullen de overeenkomst volledig nakomen.”

De Zweedse diplomaat verwees naar de nieuwe terreurwet in zijn land. “Hiermee zal (het leven) moeilijker worden voor iedereen die betrokken is bij een terroristische misdaad, vooral de PKK.”

Stenström betuigde zijn medeleven met de terroristische aanslag van de PKK/YPG in Istanbul op 13 november en zei dat Zweden bereid is om deel uit te maken van de strijd tegen terreur. “De goede bilaterale betrekkingen die we hebben tussen Zweden en Turkije zullen nog sterker worden als Zweden wordt geaccepteerd als NAVO-lid.” Hij wees erop dat “zijn land terrorisme serieus neemt” en “zal voldoen aan de eisen van de overeenkomst met Turkije”.

Stenström merkte op dat “het financieren van terrorisme en de PKK” een bedreiging vormt voor Turkije en Zweden en onderstreepte dat dit ook de Zweedse samenleving schaadt. “Zweden mag en zal geen veilige haven zijn voor welke terrorist dan ook, dus versterken we onze samenwerking tussen onze veiligheidsdiensten. We besteden meer geld aan deze diensten en aan defensie. We werken graag samen in de NAVO.”

De uitingen van Stenström zijn in lijn met die van de nieuwe premier van het land, Ulf Kristersson. Die was in november op staatsbezoek in Ankara en liet daar ook weten dat zijn land zich aan het tripartiete memorandum, dat in juli in Madrid is ondertekend, zal houden. (LEES meer + FOTO’S)

Turkije, een zwaargewicht binnen de NAVO, blokkeert het lidmaatschap van Zweden en Finland totdat deze twee landen stoppen met het huisvesten en ondersteunen van meerdere terreurgroepen. Ook moet het terroristen uitleveren die zich in die landen bevinden. De eerste voor terrorisme veroordeelde man is vorige week uitgeleverd aan Turkije. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 07-12-2022

Dec 07, 2022
Loading posts...