<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 22, 2021

‘Civiele regering’ Myanmar zegt sorry tegen Rohingya-moslims

In Myanmar is donderdag ‘officieel’ excuses gemaakt tegen de verdrijving van de Rohingya-moslims. Dat is gedaan door een minister van de Nationale Eenheid Regering (NUG), recent na een coup opgericht door Myanmarese parlementsleden (CRPH).

“We zullen voor iedereen een nieuwe start maken door te leren van onze fouten uit het verleden. Etnische en religieuze discriminatie zal in onze regering nooit [meer] voorkomen”, bekende Susanna Hla Hla Soe, de minister van vrouwen, jongeren en kinderen, na een vraag in een online persconferentie van een Turkse journalist over de Rohingya.

“Als parlementslid tijdens de regering van Aung San Suu Chii, geef ik toe dat we geen concrete stappen konden ondernemen met betrekking tot de kwestie van etnische groepen en mensenrechten”, zei ze.

“Namens de regering bied ik mijn excuses aan dat ik onze broeders in Arakan niet heb kunnen steunen”, benadrukte Soe. “In het federale democratieverdrag dat we op 31 maart aankondigden, hebben we duidelijk verklaard dat we alle etnische en religieuze elementen in de burgerregering zullen opnemen.”

Militaire coup

Myanmar is op 1 februari geraakt door een militaire coup. De bevolking van Myanmar blijf doorzetten met protesteren tegen het leger, dat voor inmiddels 739 civiele doden heeft gezorgd. 3.331 mensen zijn gearresteerd. De overgebleven civiele regering vecht terug.

Rohingya

De Rohingya-moslims worden door de VN beschreven als ‘s werelds meest vervolgde minderheden. Ze werden in Myanmar aangevallen door staatstroepen en boeddhistische bendes en moesten in groten getale vluchten naar buurland Bangladesh.

Volgens een rapport van de Ontario International Development Agency (OIDA) zijn sinds 25 augustus 2017 bijna 24.000 Rohingya-moslims vermoord door staatstroepen van Myanmar.

Meer dan 34.000 Rohingya zijn in het vuur gegooid, terwijl meer dan 114.000 extreem geweld ondervonden, aldus het OIDA-rapport getiteld ‘Forced Migration of Rohingya: The Untold Experience’.

Turkije, het land dat de Rohingya als eerste te hulp schoot en nog steeds het meest steunt, benadrukt dat Myanmarese militairen de genocide op de moslimminderheid hebben bekend. (LEES meer)

Eerder vlogen de Turkse first lady Emine Erdoğan, buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu en de toenmalige Turkse premier naar de Rohingya om hun persoonlijk te steunen. (LEES meer + FOTO’S)

Brand

In maart dit jaar vlogen Turken opnieuw naar de regio na een grote brand in een Rohingya-kamp in Bangladesh. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-04-2021

Apr 22, 2021
Loading posts...