<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 09, 2020

‘Myanmarese militairen bekennen genocide op Rohingya-moslims’

Het regime van Myanmar moet verantwoordelijk worden gehouden voor het plegen van genocidale misdaden tegen Rohingya-moslims, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen.

Dat benadrukte de presidentiële woordvoerder van Turkije Ibrahim Kalın woensdag.

“Myanmarese militairen geven toe genocidale misdaden te hebben begaan tegen Rohingya-moslims, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen”, verklaarde de woordvoerder op sociale media.

Zijn opmerkingen kwamen kort nadat twee soldaten uit Myanmar dinsdag voor het Internationaal Strafhof (ICC) hadden toegegeven dat ze wreedheden hebben begaan tegen Rohingya-moslims in de westelijke deelstaat Rakhine in het land.

De daders moeten voor de rechter en het regime moet ter verantwoording worden geroepen, onderstreepte Kalın.

Rohingya

De Rohingya worden door de VN beschreven als ’s werelds meest vervolgde minderheden en worden sinds 2012 aangevallen.

Volgens Amnesty International ontvluchtten meer dan 750.000 Rohingya-vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, Myanmar en staken ze Bangladesh over nadat troepen van Myanmar en boeddhistische bendes in augustus 2017 hardhandig waren opgetreden tegen de moslimminderheidsgemeenschap (LEES meer + VIDEO), waardoor het aantal vervolgde mensen in Bangladesh boven de 1,2 miljoen uitkwam.

Volgens een rapport van de Ontario International Development Agency (OIDA) zijn sinds 25 augustus 2017 bijna 24.000 Rohingya-moslims vermoord door de staatstroepen van Myanmar.

Meer dan 34.000 Rohingya zijn in het vuur gegooid, terwijl meer dan 114.000 extreem geweld ondervonden, aldus het OIDA-rapport getiteld ‘Forced Migration of Rohingya: The Untold Experience’.

Maar liefst 18.000 Rohingya-vrouwen en -meisjes zijn verkracht door het leger en de politie van Myanmar. Zo’n 115.000 huizen van de Rohingya zijn platgebrand en 113.000 anderen vernield.

Turkije

Turkije spant zich maximaal in voor de zaak van de Rohingya, waaronder ook diplomatiek. Het waren Turkse hulporganisaties die in 2017 met man en macht gevluchte Rohingya direct, effectief en grootschalig hebben geholpen. (LEES meer + FOTO’S)

Bangladesh verklaarde officieel dat Turkije ‘het eerste land ter wereld is’ dat de Rohingya te hulp schoot. (LEES meer + FOTO’S)

Zo is ook een vluchtelingencentrum gebouwd voor de Rohingya en werd dagelijks voor hun voeding gezorgd. Tijdens de afgelopen heilige vastenmaand Ramadan is 70 ton voedselhulp geleverd en zijn de Rohingya ook tijdens de coronacrisis niet vergeten door de Turkse regering en hulporganisaties. (FOTO’S)

De first lady van Turkije, Emine Erdoğan, bezocht de vluchtelingen persoonlijk in Bangladesh, deelde zelf noodhulp uit en volgt tot op heden alle ontwikkelingen nauw. (LEES meer + FOTO´S)

Turkije jaagt op de bestraffing van Myanmarese militairen en autoriteiten vanwege de uitroeiing van de moslims. (LEES meer)

De Turkse hulporganisatie IHH heeft meer dan 1,2 miljoen Rohingya geholpen. (LEES meer + FOTO’S)

Myanmar

Mensenrechtenactivist Maung Zarni, zelf een boeddhist, vergelijkt Myanmar met nazi-Duitsland. Hij deed in 2018 een oproep aan Turkije. Zarni benadrukte dat Myanmar vier belangrijke pijlers heeft: het leger, de boeddhistische orde, politieke partijen en het publiek. “Alle vier deze grote instellingen hebben de Rohingya categorisch verworpen.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 09-09-2020

Sep 09, 2020
Loading posts...