<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Aug 29, 2018

Oproep aan Turkije: ‘Myanmar is vergelijkbaar met nazi-Duitsland’

De wreedheden die gericht zijn tegen de Rohingya-minderheid in Myanmar zijn vergelijkbaar met die van nazi-Duitsland, zegt een prominente boeddhistische mensenrechtenactivist.

In een interview met een Turkse nieuwsdienst in Kent, het VK, vertelt Maung Zarni, coördinator bij de Free Rohingya Coalition, dat de internationale gemeenschap moet optreden tegen zijn land van herkomst.

Zarni’s opmerkingen komen nadat VN-onderzoekers eerder deze week een rapport uitbrachten waarin is vastgesteld dat er massale verkrachtingen, moordpartijen – inclusief moord op baby’s en jonge kinderen – brute mishandeling zijn gepleegd door Myanmarese staatstroepen. De onderzoekers meldden dat dergelijke schendingen mogelijk misdaden tegen de menselijkheid zijn geweest.

“We hebben een situatie waarin een VN-lidstaat gerund door een Nobelprijswinnaar, Aung San Suu Kyi, en haar machthebbers, Birmese militaire generaals, door de [meest] geloofwaardige en hoogste instantie van mensenrechtenautoriteiten vergeleken wordt met nazi-Duitsland”, meldt Zarni.

“Genocide is wat de nazi’s deden. Genocide is wat er in Rwanda, in Cambodja of tegen Bosnische moslims is gebeurd.”

Zarni onderstreept dat wanneer een zaak wordt bepaald als genocidaal, de verantwoordelijkheid voor het omgaan met dat land bij alle VN-lidstaten ligt. “De hoogste politieke en morele verplichting rust op de [VN-] Veiligheidsraad”, voegt hij eraan toe.

Hij zegt dat een rechtszaak bij het internationaal strafhof, zoals gedaan voor Rwanda of Bosnië, niet genoeg zou zijn; de Rohingya-minderheid heeft “een beschermd gebied nodig waarin ze veilig en als normale, fatsoenlijke mensen kunnen leven”.

De onafhankelijke VN-onderzoeksmissie over Myanmar heeft de belangrijkste militaire functionarissen van Myanmar, waaronder de commandant-generaal van het leger, generaal-majoor Aung Hlaing, opgeroepen om bij het Internationaal Strafhof te worden berecht voor genocide tegen Rohingya-moslims.

“Mijn verwachting, in een ideale wereld, is dat de VN-Veiligheidsraad een bepaalde vorm van interventie toestaat zodat de gruweldaden kunnen worden gestopt, de Rohingya hun land terug kunnen worden gegeven en ze in waardigheid en veiligheid mogen leven”, vindt Zarni.

Sancties

Zarni vertelt dat er nu meer Rohingya buiten Myanmar wonen dan diegenen die in het land zijn achtergelaten na tientallen jaren van geweld en een grootschalige aanval tegen hen in augustus vorig jaar.

Door erop te wijzen dat de internationale gemeenschap sancties moet opleggen aan de regering en het leger van Myanmar, benadrukt Zarni dat het uitsluitingsbeleid tegen de Rohingya moet worden beëindigd.

“Rohingya-moslims worden gezuiverd en het uiteindelijke doel bij het invoeren van sancties tegen Myanmar zou moeten zijn het beleid van de Birmese staat en de structuren die door het Birmese leger en de publieke opiniemakers zijn gebruikt om de moslim uit te roeien, fundamenteel te veranderen.”

Zarni: “Het uiteindelijke doel van meerdere sancties zou moeten zijn om Rohingya internationale bescherming te bieden en een autonome regio te creëren waarin het Birmese leger de gruweldaden niet zou kunnen voortzetten.”

Oplossing

Zarni zegt dat Myanmar vier belangrijke pijlers heeft: het leger, de boeddhistische orde, politieke partijen en het publiek. “Alle vier deze grote instellingen hebben de Rohingya categorisch verworpen. We zeggen tegen hen dat ze niet tot Birma behoren. We willen ze niet in Birma.”

Zarni stelt dat de oplossing van het probleem niet in het land ligt, maar internationaal binnen VN-instellingen moet worden geformuleerd.

Oproep aan Turkije

De boeddhistische activist meldt dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en de Turkse regering “buitengewoon vocaal [actief] zijn geweest en het Rohingya-volk steunen. Dit is het moment voor Turkije om serieus moreel en politiek leiderschap te tonen.”

Zarni: “De VN-Veiligheidsraad verkeert in coma, is verlamd en kan daardoor geen problemen oplossen. Turkije kan echt helpen als het een coalitie van moslims en niet-Islamitische regeringen vormt die tegen genocide zijn en genocideplegers niet bijstaan.”

De activist meldt dat er meer dan 500.000 Rohingya vastzitten in Myanmar en dat ze op elk moment verdreven kunnen worden, eraan toevoegend dat het de tijd is om te handelen en een coalitie te vormen. “Mijn oproep is niet aan het Birmese volk. Mijn oproep is zowel aan de Islamitische wereld als aan niet-Islamitische gemeenschappen om de Rohingya te helpen.”

“Dit gaat niet alleen over moslims. Het zijn menselijke wezens. Maar wij, Birmezen, behandelen hun in ons land alsof ze minder zijn dan dieren”, aldus de boeddhistische mensenrechtenactivist die in april zei dat hij de Rohingya niet steunt omdat het moslims zijn, maar mensen.

Turkije

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde dinsdag op het VN-rapport dat het zich diplomatiek maximaal zal blijven inspannen en de zaak volgt zodat de misdaadplegers worden bestraft en Rohingya terug kunnen naar hun land. (LEES meer)

Turkije is het land dat de Rohingya het meeste hielp en blijft helpen (LEES meer). Turkse hoge officials, waaronder de first lady (FOTO’S), ministers, voormalige premier (FOTO’S) en parlementariërs, reisden naar verblijfplaatsen van Rohingya om persoonlijk hulp uit de delen. (LEES meer + FOTO’S)

Turkije bouwde ook veldhospitalen voor de vluchtelingen in Bangladesh (LEES meer + FOTO’S). Tot nu toe zijn 100.000 Rohingya behandeld (LEES meer + FOTO’S). Ook wordt dagelijks warme maaltijden uitgedeeld aan tienduizenden Rohingya, die willen dat Erdoğan langskomt. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – LONDEN | Gepubliceerd: 29-08-2018

Aug 29, 2018
Loading posts...