<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Sep 06, 2018

Turken helpen meer dan 1,2 miljoen Rohingya en worden als voorbeeld getoond

De Turkse hulporganisatie IHH heeft in het afgelopen jaar meer dan een miljoen Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh gesteund.

Er zijn in totaal meer dan 1.232.000 Rohingya geholpen, blijkt uit een nieuwe verklaring. Daarvan zijn ongeveer 800.000, voornamelijk kinderen en vrouwen, uit Myanmar gevlucht na de aanval van Myanmarese legertroepen in augustus 2017.

IHH levert al sinds 1996 voedsel, water, verzorgingsproducten en kleding aan Rohingya-families in Bangladesh, Myanmar en India. Ook worden onderdak, gezondheids- en rehabilitatievoorzieningen aangeboden.

De Turkse hulporganisatie bouwde 7.432 bamboewoningen die zijn uitgerust met zonnepanelen, is verklaard. Er zullen extra 5.568 huizen worden gebouwd voor de Rohingya, staat in de planning.

De woningen die door de Turken zijn gebouwd worden door de International Migration Organization (IMO) van de Verenigde Naties als model getoond aan andere niet-gouvernementele organisaties die zich inzetten voor humanitaire hulp in het gebied, staat in de verklaring.

Humanitaire crisis

Toen de crisis vorig jaar uitbrak, opende IHH binnen enkele dagen drie tijdelijke gezondheidscentra in Myanmar en Bangladesh en hielp met de behandeling en transport van tientallen gewonde Rohingya.

Inmiddels hebben Turkse gezondheidscentra in Bangladesh in totaal 109.750 Rohingya medisch behandeld (LEES meer + FOTO’S). Ook kregen Rohingya toegang tot 305 toiletten en schoon water via 113 putten en 10 diepe waterputten.

Daarnaast zijn vijf rehabilitatiecentra gebouwd voor kinderen en wezen in kampen in Cox’s Bazar. De centra bieden momenteel onderdak, onderwijs, gezondheid en voeding aan 1.094 kinderen, waarvan 94 weeskinderen. 678 andere kinderen krijgen regelmatig ondersteuning binnen het weesprogramma van de organisatie. Turkije bouwde ook een speeltuin voor Rohingya-kinderen. (LEES meer + FOTO’S)

De Rohingya, door de VN omschreven als de meest vervolgde mensen ter wereld, hebben sinds 2012 met brute geweld te maken gehad uit de kant van Myanmarese veiligheidstroepen en boeddhistische bendes.

De VN documenteerde massaverkrachtingen, moordpartijen – inclusief moord op baby’s en jonge kinderen – brute mishandelingen en verdwijningen gepleegd door de strijdkrachten van Myanmar. In een recent rapport stellen VN-onderzoekers dat dergelijke schendingen mogelijk misdaden tegen de menselijkheid zijn geweest.

Turkije is het land dat de Rohingya het meest en effectief helpt, aldus Bangladesh. (LEES meer + FOTO’S)

Mensenrechtenactivist Maung Zarni, zelf een boeddhist, vergelijkt Myanmar met nazi-Duitsland. Hij deed eind augustus een oproep aan Turkije. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 06-09-2018

Sep 06, 2018
Loading posts...