<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 15, 2020

Turken vergeten Rohingya niet tijdens Ramadan: 70 ton voedselhulp

De Turkse staatsorganisatie voor ontwikkelingshulp heeft ook deze Ramadan voedselhulp uitgedeeld aan gevluchte Rohingya in Bangladesh.

De Turkse autoriteiten gingen langs bij vluchtelingenkampen en verspreidden zo’n 70 ton aan voedselpakketten. Ook zijn persoonlijke beschermingsmiddelen uitgedeeld in de strijd tegen het coronavirus.

De Rohingya bedankten met name de Turkse president Erdoğan voor de steun, viel op tijdens de overhandiging, is gemeld.

Rohingya

De Rohingya worden door de VN omschreven als de meest vervolgde mensen ter wereld. Zij worden sinds 2012 bruut aangevallen door Myanmarese veiligheidstroepen en boeddhistische bendes.

De VN documenteerde massaverkrachtingen, moordpartijen – inclusief moord op baby’s en jonge kinderen – brute mishandelingen en verdwijningen gepleegd door de strijdkrachten van Myanmar. In een recent rapport stellen VN-onderzoekers dat dergelijke schendingen mogelijk misdaden tegen de menselijkheid zijn geweest.

Mensenrechtenactivist Maung Zarni, zelf een boeddhist, vergelijkt Myanmar met nazi-Duitsland. Hij deed eind augustus een oproep aan Turkije. (LEES meer)

Rapport

Uit een rapport van het Ontario International Development Agency blijkt dat Myanmarese legertroepen in de afgelopen jaren meer dan 24.000 Rohingya-moslims hebben vermoord.

Van alle Rohingyavluchtelingen die uit Myanmar naar Bangladesh zijn gevlucht, hebben meer dan 40.000 allerlei schotwonden, blijkt uit het rapport. Het nieuwe onderzoek brengt de geschatte aantal vermoorde Rohingya-moslims op tot 23.962 (± 881).

Meer dan 34.000 mensen zijn in het vuur gegooid, waaronder baby’s, en ruim 114.000 anderen ervoeren bruut geweld, meldt het onderzoek.

Het rapport verklaart ook dat 17.718 (± 780) Rohingya-vrouwen en -meisjes zijn verkracht sinds het Myanmarese leger, de politie en radicale boeddhistische bendes systematisch moslimdorpen aanvielen.

In een eerder rapport van Artsen zonder Grenzen stond dat ten minste 9.400 Rohingya in Rakhine zijn gedood. De humanitaire groep zei dat 730 daarvan kinderen onder de vijf jaar zijn. (LEES meer)

Turkse steun

Turkije is het land dat de Rohingya het meest en effectief helpt, aldus Bangladesh. (LEES meer + FOTO’S)

De Turken hebben meer dan 1,2 miljoen Rohingya geholpen. Vorig jaar hebben Turkse gezondheidscentra in Bangladesh in totaal 109.750 Rohingya medisch behandeld (LEES meer + FOTO’S). Ook kregen Rohingya toegang tot 305 toiletten en schoon water via 113 putten en 10 diepe waterputten.

Daarnaast zijn vijf rehabilitatiecentra gebouwd voor kinderen en wezen in kampen in Cox’s Bazar. De centra bieden momenteel onderdak, onderwijs, gezondheid en voeding aan 1.094 kinderen, waarvan 94 weeskinderen. 678 andere kinderen krijgen regelmatig ondersteuning binnen het weesprogramma van de organisatie. Turkije bouwde ook een speeltuin voor Rohingya-kinderen. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 15-05-2020

May 15, 2020
Loading posts...