<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 15, 2018

Diplomatiek succes Turkije beschermt vier miljoen mensen in Idlib

Zo’n vier miljoen burgers die in de Syrische provincie Idlib verblijven, zijn na inspanningen van Turkije beschermd tegen een mogelijk bloedbad en migratierisico ontstaan door het regime van Bashar al-Assad en zijn bondgenoten.

Idlib, gelegen in het noordwesten van Syrië, is een van de regio’s geworden die getroffen is door de grootste golf van geweld tijdens de Syrische burgeroorlog. Daarom werd het in mei 2017 tot een de-escalatiezone verklaard na de Astana-bijeenkomst tussen Turkije, Rusland en Iran.

Tegelijkertijd ontving Idlib, ‘het bolwerk’ van de Syrische oppositie, zelf een groot aantal vluchtelingen. Door de aanvallen van het Assad-regime en zijn bondgenoten vluchtten de burgers uit verschillende delen van het land naar Idlib, waardoor de bevolking van de provincie toenam tot bijna vier miljoen.

Idlib – waar gewapende groepen zoals Hayat Tahrir al-Sham en Huraseddin ook aanwezig zijn samen met de oppositie – werd in de zomer het nieuwe doelwit van het Assad-regime en zijn bondgenoten. Terwijl het regime intensief militaire elementen stuurde naar Idlib en het vanuit drie richtingen omsingelde, deden het regime en Russische functionarissen dreigende uitspraken richting de regio.

Vlucht

Het Syrisch regime en Rusland lanceerden op 4 september luchtaanvallen op Idlib. Tienduizenden burgers vluchtten daarna naar regio’s nabij de Turkse grens of naar de observatiepunten van het Turkse leger in Syrië.

Naarmate de VN zijn waarschuwingen verhoogde voor een mogelijk grootschalig bloedbad onder burgers, een grootschalige migratiegolf en een humanitaire crisis in Idlib, versnelde Turkije het diplomatieke verkeer. Turkse functionarissen kwamen bijeen met delegaties van Rusland en Iran, die garant staan voor een staak-het-vuren aan kant van Assad. De VN vroeg Turkije om hulp. (LEES meer)

Naar aanleiding van het voorstel van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens de trilaterale top, die op 7 september in Teheran werd gehouden, kwamen Erdoğan en de Russische president Vladimir Putin op 17 september in Sotsji overeen voor aanvullende maatregelen om het staakt-het-vuren in Idlib te handhaven.

Leven

Na de Sotsji-overeenkomst begon een nieuwe fase in Idlib. Het regime en Rusland beëindigden daarna hun luchtaanvallen en bedreigingen.

Ongeveer 80.000 burgers die hun huizen verlieten na de aanslagen, zijn teruggekeerd naar Idlib. De burgers, aangemoedigd door de aanwezigheid van het Turkse leger op de observatiepunten, zijn begonnen met reparaties van met name hun beschadigde huizen en verblijfplaatsen.

Ondanks moeilijke leefomstandigheden, sturen families hun kinderen weer naar scholen in Idlib. De omgeving van vertrouwen heeft het sociale en economische leven in de stad een nieuw leven ingeblazen.

De wereld feliciteerde Turkije met het diplomatieke succes. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – IDLIB – ANKARA | Gepubliceerd: 15-10-2018

Oct 15, 2018
Loading posts...