<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 12, 2016

Erdogan noemt uitspraak Clinton amateuristisch en heeft boodschap

De uitspraak van de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton dat de Verenigde Staten de terreurgroepen PYD en YPG, de Syrische PKK, zal steunen, heeft voor de nodige reacties gezorgd uit Turkije. Het land levert namelijk een strijd tegen terreurgroepen die Amerika in Syrië steunt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan liet woensdag in Ankara weten de uiting van Clinton ‘zeer jammerlijk’ te vinden. “Volgens mij heeft zo’n uitspraak een definitie in de politiek. Ik zie dit als een onervaren actie in de politiek. Zoiets mag niet gebeuren nu er sprake is van gevoeligheden in de regio. Een dergelijke stap [wapenlevering] kan niet worden genomen”, legde Erdoğan uit.

De Turkse president had ook iets te zeggen op het Amerikaanse excuus dat deze Syrische terreurgroepen ‘een strijd’ leveren tegen Daesh (IS), wat niet bleek te zijn dat men dacht. “Er bestaat niet zoiets als goede terrorist of slechte terrorist. Een terrorist blijft een terrorist”, legde de Turkse president uit. “We zullen niet toestaan dat er een terreurcorridor ontstaat nabij onze grenzen omdat ‘iemand’ samenwerkt met een terreurgroep om een andere terreurgroep te bestrijden.”

Turkije

Erdoğan, die aangaf dat terreur afkomstig uit Syrië en Irak een bedreiging vormt voor Turkije, had ook een boodschap aan iedereen: “Ze hebben de terreurgroepen ten koste van het verlies van al hun mankracht afgestuurd op ons land, zodat we worden buitengesloten van deze kritieke situatie in de regio [en Daesh/IS dus zijn gang kan gaan wegens belangen]. Maar ze zien iets over het hoofd. Turkije is niet meer het oude Turkije.”

“Ik wil het volgende zeggen aan degenen die onze betrekkingen willen schaden met de regio voor eigen belangen: Samenwerken met terreurgroepen is spelen met vuur. Dit vuur kan ons wel mislopen, maar ik vrees dat degenen die met dit vuur spelen, er zelf flink in zullen branden”, waarschuwde Erdoğan.

Wapenlevering

Erdoğan vroeg eind september in de Verenigde Staten aan de Amerikaanse vice-president Joe Biden of hij wist dat Amerika recent wapens heeft geleverd aan terreurgroepen in Syrië. “Nee, daar weet ik niets van”, reageerde Biden volgens Erdoğan, die daarop zei dat het om een ‘trieste situatie’ gaat, omdat de helft van de Amerikaanse wapens in handen is gekomen van Daesh (IS). (Klik voor VIDEO)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 12-10-2016

Oct 12, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...