<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Oct 16, 2022

EU-agentschap verbergt mensenrechtenschendingen van Griekenland

Het grensagentschap van de Europese Unie heeft de illegale terugdringing van migranten door de Griekse kustwacht in de Turkse territoriale wateren verdoezeld, zo onthulde een rapport van het fraudebestrijdingsbureau van het blok donderdag.

Volgens het rapport van OLAF, dat openbaar werd gemaakt door de in Duitsland gevestigde website voor vrijheid van informatie FragDenStaat, Der Spiegel en Lighthouse Reports, heeft Frontex gevallen van mogelijke mensenrechtenschendingen achtergehouden voor zijn eigen grondrechtenfunctionarissen. Ook is het toezicht vanuit de lucht opgeschort ter voorkoming van meldingen van illegale activiteiten, zijn Griekse eenheden die pushbacks uitvoerden medegefinancierd en zijn autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op het agentschap misleid.

Het rapport benadrukte dat de belangrijkste Griekse functionarissen beweren dat ze het rapport niet hebben gelezen en Eurocommissaris Margaritis Schinas van Griekenland, wiens portefeuille migratie omvat, weigerde commentaar te geven op de vraag of hij zelf op de hoogte was.

Mensenrechtenverdedigers roepen de EU echter op om het rapport officieel vrij te geven, zodat slachtoffers van pushbacks de bevindingen in rechtszaken kunnen gebruiken, is benadrukt.

“De vraag in de komende jaren zal zijn of belastinggeld zal worden gebruikt om de wet aan de EU-grenzen te helpen overtreden – of dat Frontex zal worden gedwongen om de Europese wetgeving na te leven. De Schengenstaten, die Frontex controleren via het management Raad, hebben blijkbaar weinig interesse in een dergelijke naleving”, aldus het rapport in Der Spiegel.

Omstreden Frontex

De afgelopen jaren ligt Frontex onder vuur vanwege vermeende mishandeling van migranten, waarbij vaak hun leven in gevaar komt.

Turkije en wereldwijde mensenrechtenorganisaties hebben herhaaldelijk de illegale praktijken van Griekenland veroordeeld om asielzoekers terug te dringen, omdat het de humanitaire waarden en het internationaal recht schendt omdat het leven van kwetsbare migranten, waaronder vrouwen en kinderen, in gevaar wordt gebracht.

Eerder dit jaar nam Frontex-hoofd Fabrice Leggeri ontslag te midden van het schandaal.

Mensenrechtengroepen hebben ook andere mensenrechtenschendingen gedocumenteerd aan de EU-grenzen waar Frontex actief is.

“Frontex heeft herhaaldelijk gefaald om effectief op te treden wanneer mensenrechtenschendingen onder de aandacht worden gebracht”, reageerde Eva Cosse, onderzoeker West-Europa bij Human Rights Watch.

“De snelle groei ervan tot een uitvoerend agentschap van de EU, met meer bevoegdheden, financiering en juridische verantwoordelijkheden, maakt het des te urgenter voor Frontex om effectieve instrumenten in te voeren om de grondrechten te beschermen.”

Turkije

Het is vooral Turkije dat herhaaldelijk de illegale praktijken van Griekenland documenteert, deelt en veroordeelt. Er zijn meldingen dat de Griekse grensautoriteiten vluchtelingen de zee ingooien, uitkleden met doodgevroren mensen als gevolg (LEES meer + FOTO’S) en op een onbewoond eiland dumpen (LEES meer + FOTO’S)

Turkije heeft alleen al vorig jaar meer dan 15.000 zeevluchtelingen gered die door de Grieken illegaal waren geduwd naar Turkse wateren en aan hun lot waren overgelaten. (LEES meer)

Nederlandse journalist

Eind vorig jaar raakte de Nederlandse journalist Ingeborg Beugel slaags met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis over de illegale pushbacks. Beugel vroeg de Griekse premier, in bijzijn van de toen demissionair premier Mark Rutte, of hij “zou willen ophouden met het ontkennen en liegen over de kwestie”, waarna Mitsotakis tekeer ging tegen de Nederlandse. Kort daarna was ze genoodzaakt om Griekenland, waar ze met haar kinderen woonde, te verlaten nadat ze daarna op straat werd aangevallen. Noch de EU noch Nederland nam het voor de Nederlandse journalist op. (LEES meer + VIDEO)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 16-10-2022

Oct 16, 2022
Loading posts...