<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 25, 2018

Europese media massaal in de fout tijdens Turkse verkiezingen?

Meerdere Europese media, waaronder ook in Nederland, namen vanaf zondagmiddag urenlang klakkeloos de woorden van oppositiepartij CHP over. Er zou fraude zijn gepleegd tijdens de Turkse verkiezingen en stembiljetten zijn gestolen. Het staatspersbureau van Turkije zou later op de avond verkeerde, te hoge, uitslagen publiceren, is ook een van die aantijgingen geweest. Lezers kregen tot in de avond de indruk dat de verkiezingen in Turkije niet eerlijk zijn verlopen en uitslagen fout waren.

Dat werd in de verkiezingsavond tegengesproken, en wel door de CHP zelf. De ex-presidentskandidaat van die partij, Muharrem Ince, gaf zondagavond zelf aan te hebben verloren en accepteerde de uitslag. “De man (Erdoğan) heeft gewonnen.”

Maandag verklaarde hij dat de gepubliceerde uitslagen, de eigen lokaal bijgehouden rapporten en de uitslagen van de Turkse kiesraad grotendeels overeenkomen. “De kleine verschillen die we waarnemen zullen de uitslag niet beïnvloeden. Hij heeft tien miljoen meer stemmen gehaald. We hebben verloren. We moeten dat accepteren. We hebben fouten gemaakt. Als je de tegenpartij niet kan feliciteren met de winst, moet je niet meedoen aan deze race.”

Het zou een ander verhaal zijn geweest als het een nek-aan-nekrace zou zijn, zei Ince. “Maar als zij 50,1 procent hadden en een paar duizend stemmen hadden gestolen, dan zouden we de straten opgaan. Maar nu is sprake van een groot en duidelijk verschil. Dat moet je dan accepteren. Ze hebben gewonnen, niets aan te doen.”

Dat laatste antwoord gaf Ince aan een buitenlandse journalist van France24, die opviel vanwege zijn teleurgestelde houding. (LEES meer)

Democratiefeest

De verkiezingen in Turkije zijn in een feestelijke stemming (VIDEO) en probleemloos verlopen. De Turkse kiesraad verklaarde na de uitslag dat het om gezonde verkiezingen gaat.

De Turkse regering gaf eerder al aan dat de verkiezingen in Turkije de meest veilige en nauw gevolgde verkiezingen ter wereld zijn. Uit het buitenland kwamen honderden waarnemers afgestormd. Een enkeling kreeg daar geen toestemming voor, vanwege openlijke steun aan PKK-terrorisme. (LEES meer)

De verkiezingen zijn ook gevolgd door 634 officieel geaccrediteerde journalisten uit 34 landen.

Ruzie

In Erzurum Karaçoban is een persoonlijke zaak en ruzie tussen twee families flink uit de hand gelopen met twee doden als gevolg. Dat gebeurde nabij een stembus. Ince slingerde dat nieuws de wereld in als verkiezingsruzie. Hij zei dat daarmee de Turkse verkiezingen bloedig zijn verlopen.

De Turkse vicepremier Recep Akdağ sprak dat tegen. “Ince moet de waarheid spreken en daadwerkelijk oprecht zijn. Het voorval had niets te maken met de verkiezingen. Hij moet zijn verontschuldigingen bieden aan het volk van Erzurum”, reageerde Akdağ kort nadat duidelijk werd wat er daadwerkelijk gebeurde. Het ging om eerwraak, aldus Akdağ.

Lesje democratie

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan is trots op de verkiezingsopkomst van ruim 87 procent. “Turkije heeft de wereld een lesje democratie gegeven”, zei hij wijzend naar westerse landen die veel kritiek hebben op Turkije. “Daar is de opkomst 40 tot 50 procent, soms zelfs 30 procent”, sprak Erdoğan tijdens zijn overwinningsspeech. (LEES meer)

Ince ging daar ook in mee en gaf in eigen woorden aan dat Erdoğan dat mooi heeft verwoord. “Die (westerse) landen mogen ons daarom niet de les lezen over democratie”, aldus ook Ince na de uitslag. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | AA – ANKARA  | Gepubliceerd: 25-06-2018

Jun 25, 2018
blog comments powered by Disqus
Loading posts...