<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 08, 2021

Grapperhaus naar Ankara voor sterkere juridische samenwerking met Turkije

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus heeft woensdag zijn Turkse collega in Ankara bezocht. Een meegereisde Nederlandse delegatie sprak de Turkse kant over een betere juridische samenwerking tussen Nederland en Turkije en is bijgepraat over Turkije. Ook was te gast in Ankara de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg.

Tijdens de ontmoeting informeerde de Turkse minister Abdulhamit Gül de Nederlandse minister over de justitiële en mensenrechtenhervormingen in Turkije. Ook vestigde Gül de aandacht op het belang dat Turkije hecht aan samenwerking in de strijd tegen terrorisme, hetzij tegen IS of FETO.

IS

Het is geen geheim meer dat sommige terreurgroepen direct of indirect op allerlei manieren worden gesteund in Europa of door westerse groepen. Zo werd deze week de financiële bijdrage en logistieke steun van het Franse bouwbedrijf Lafarge aan IS (Daesh) door de hoogste Franse rechtbank bevestigd. Ook bleek uit, door een groot Turks persbureau bemachtigde, documenten dat de Franse inlichtingendienst een vinger in de pap heeft.

Turkije waarschuwde de wereld al eerder hiervoor, toen het Turkse leger tijdens buitenlandse antiterreurmissies het een en ander ontdekte in Noord-Syrië.

Turkije is het enige land dat een landgevecht voert tegen IS en zag zelf in Noord-Syrië dat het het enige land was dat überhaupt streed en duizenden IS-militanten uitschakelde. President Erdoğan zei toen al “dat er een vuil spel gaande is (LEES meer)”. “Landen doen alsof ze strijden tegen IS”, haalde toen de voormalige Turkse premier Binali Yıldırım ook uit. (LEES meer)

Ook verklaarde een eerdere Turkse justitieminister tevoren dat IS “een opgezet internationaal terreurproject is om de Islam en moslims zwart te maken”. (LEES meer)

Kaag

Vorige week reisde demissionair buitenlandminister Sigrid Kaag af naar Turkije om de Turkse regering om hulp te vragen bij de evacuaties uit Afghanistan en bedankte de Turken voor de al geleverde steun (LEES meer). Concreet werd gekeken of Turkije de luchthaven in Kabul weer operationeel kreeg samen met diens broederlanden Qatar en Pakistan, omdat Turkije ook eerder het vliegveld beschermde. Tussendoor benadrukte Kaag dat Nederland en Turkije sterke economische banden hebben. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 08-09-2021

Sep 08, 2021
Loading posts...