<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 11, 2022

Griekenland duwt opnieuw vluchtelingen weg

Griekenland heeft opnieuw op illegale wijze vluchtelingen op zee weggeduwd. Daarvan is het videobewijs door Turkije met de wereld gedeeld.

“Op 9 september 2022 ontdekte een onbemand luchtvaartuig (UAV) van de Turkse marine dat migranten werden overgebracht naar een opblaasbare boot en teruggeduwd naar de Turkse territoriale wateren door een schip van de Griekse kustwacht voor de kust van Bodrum”, verklaarde het Turkse ministerie van Defensie.

“De situatie werd onmiddellijk gemeld aan de Turkse kustwacht, die de migranten heeft gered”, schreef het ministerie in een bericht samen met een 63 seconden durende video van het incident.

Vorige maand liet de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan weten dat Turkse veiligheidsdiensten de afgelopen twee jaar het leven hebben gered van 41.000 mensen die door Griekenland zijn achtergelaten om te sterven.

EU-boete

Recent is Griekenland door de EU ‘beboet’ voor het tot zinken brengen van een vluchtelingenboot in de Egeïsche zee. De Grieken moeten een geldboete betalen van 330.000 euro. (LEES meer)

Turkije

Mensenrechtengroepen en prominente media hebben vaak bericht over illegale pushbacks en andere schendingen van de mensenrechten door de Griekse autoriteiten. Het is vooral Turkije dat herhaaldelijk de illegale praktijken van Griekenland documenteert, deelt en veroordeelt. Er zijn meldingen dat de Griekse grensautoriteiten vluchtelingen de zee ingooien, uitkleden met doodgevroren mensen als gevolg (LEES meer + FOTO’S) en dumpen op een onbewoond eiland (LEES meer + FOTO’S)

Turkije heeft alleen al vorig jaar meer dan 15.000 zeevluchtelingen gered die door de Grieken illegaal waren geduwd naar Turkse wateren en aan hun lot waren overgelaten. (LEES meer)

Nederlandse journalist

Eind vorig jaar raakte de Nederlandse journalist Ingeborg Beugel slaags met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis over de illegale pushbacks. Beugel vroeg de Griekse premier, in bijzijn van de toen demissionair premier Mark Rutte, of hij “zou willen ophouden met het ontkennen en liegen over de kwestie”, waarna Mitsotakis tekeer ging tegen de Nederlandse. Kort daarna was ze genoodzaakt om Griekenland, waar ze met haar kinderen woonde, te verlaten nadat ze daarna op straat werd aangevallen. Noch de EU noch Nederland nam het voor de Nederlandse journalist op. (LEES meer + VIDEO)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 11-09-2022

Sep 11, 2022
Loading posts...