<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jan 19, 2022

Nederlandse defensie-expert: Turkse drone succesvolste ter wereld

De Turkse drone Bayraktar TB2 is de succesvolste drone ter wereld, laat de Nederlandse defensie-expert Stijn Mitzer in een analyse van NRC Handelsblad weten. Volgens hem zijn de Turkse luchtvaartuigen aanzienlijk goedkoper en beter dan concurrenten.

Het NRC wijdde er dinsdag een relatief lang artikel aan toe, waarin met name over de nationale held Selçuk Bayraktar, de man achter de TB2, en over het Turkse dronesucces is geschreven. Overigens vind de populaire Chinese wetenschappelijke schrijver Song Yi Bayraktar de Steve Jobs van Turkije, zei hij tijdens een televisieprogramma op de staatszender CCTV.

De Turkse defensie-industrie maakt een gouden tijdperk door, met een exportrecord van drie miljard dollar in 2021. Inmiddels hebben meer dan tien landen de Turkse robotvliegtuigen aangeschaft.

Mondiale aandacht

De Turkse drones worden gezien als een gamechanger. Een Deense krant kopte eerder dat Turkije een dronesupermacht is geworden (LEES meer). Daarna volgde ook de Franse krant Le Monde. (LEES meer)

Het Amerikaanse leger zou vanwege het Turkse succesproduct zijn strategie voor drones en inzet hebben gewijzigd, omdat het “de militaire verhoudingen verandert”. (LEES meer)

Volgens Letland, dat ook interesse toont, heeft Turkije de hoogste R&D-normen ter wereld. (LEES meer)

Polen vindt Turkije de beste bondgenoot in de regio. (LEES meer)

Vorig jaar ging een Canadees defensiebedrijf dat de Turkse drone boycotte en geen dronecamera’s meer leverde, failliet. Overigens schakelde Turkije snel op de eigen camera, die in de tussentijd ontwikkeld en beter is. (LEES meer)

Megadrone Akıncı

Bayraktar heeft inmiddels ook de megadrone Akıncı met een gewicht van 5,5 ton ontwikkeld. Het grote gevaarte kan al een deel van de taken van een straaljager, zoals een F-16, overnemen. Eind augustus kreeg het Turkse leger meerdere toestellen geleverd (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 19-01-2022

Jan 19, 2022
Loading posts...