<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Oct 27, 2018

Slotverklaring Erdoğan-Macron-Merkel-Putin-top: snel verkiezingen in Syrië

Turkije, Rusland, Duitsland en Frankrijk hebben in een gezamenlijke verklaring zaterdag opgeroepen tot een constitutioneel comité over Syrië voor vrije en eerlijke verkiezingen in het door oorlog verscheurde land.

De verklaring werd vrijgegeven na een Syrië-top in Istanbul met de opkomst van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, de Russische president Vladimir Putin, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron.

De leiders “hebben hun steun uitgesproken voor een inclusief, Syrisch geleid en Syrisch politiek proces dat wordt gefaciliteerd door de Verenigde Naties”, aldus de verklaring.

De vier leiders riepen op tot het instellen en het vervroegd bijeenroepen van het Constitutioneel Comité in Genève tegen het einde van het jaar om constitutionele hervormingen te realiseren en de weg vrij te maken voor vrije en eerlijke verkiezingen onder toezicht van de VN. Dat moet in overeenstemming met de hoogste internationale normen van transparantie en verantwoording, met alle Syriërs, inclusief leden van de diaspora, is verklaard.

De leiders drukten ook hun vaste overtuiging uit tegen elke “militaire oplossing” voor het aanhoudende conflict in Syrië en onderstreepten dat het conflict “alleen via een onderhandeld politiek proces in overeenstemming met Resolutie 2254 van de VN-Veiligheidsraad” kan worden opgelost.

Ze benadrukten “het belang van meer coördinatie tussen alle internationale initiatieven die een bijdrage aan een geloofwaardige en duurzame oplossing” voor de Syrische crisis willen leveren.

Het belang van het implementeren van vertrouwenwekkende maatregelen om bij te dragen tot de levensvatbaarheid van het politieke proces en een duurzaam staakt-het-vuren is ook onderstreept in de gezamenlijke verklaring.

Turkije en Rusland, de landen die garant staan ​​voor het vredesproces in Astana en de overeenkomst met de gedemilitariseerde zone Idlib, hebben samen met twee zwaargewichten in de Europese Unie ook hun “sterke toewijding aan de soevereiniteit, onafhankelijkheid, eenheid en territoriale integriteit van de Syrische Arabische Republiek bevestigd en de doelstellingen en beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties.”

Zaterdag bracht Turkije, als het land dat het meest concreet naar oplossingen zoekt en zich als geen ander inspant voor de redding van Syrië, de leiders van Duitsland, Frankrijk en Rusland bijeen in Istanbul. (LEES meer + exclusieve FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 27-10-2018

Oct 27, 2018
Loading posts...