<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 25, 2019

Turkije bevordert ontwikkeling Afrika

Ankara heeft zaterdag zijn steun uitgesproken voor de ontwikkeling van Afrika en hechtere banden met het continent. Dat gebeurde ter gelegenheid van de Dag van Afrika, die de oprichting van de Afrikaanse Unie herinnert.

“We ondersteunen ten volle de inspanningen in de richting van vrede, stabiliteit en ontwikkeling van het Afrikaanse continent, waarvan de invloed op het wereldtoneel geleidelijk toeneemt”, verklaarde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“We zullen onze samenwerking blijven ontwikkelen en onze solidariteit op alle gebieden met de Afrikaanse landen en de Afrikaanse Unie uitbreiden, in overeenstemming met ons Afrikaans partnerschapsbeleid en ook in de periode die leidt tot de derde top tussen Turkije en Afrika in 2020.”

Afrikadag is de jaarlijkse herdenking van 25 mei 1963, de dag waarop de Afrikaanse Unie is opgericht. In Turkije worden elk jaar verschillende evenementen gehouden, benadrukte het ministerie.

“Dit jaar werd een Iftar-diner georganiseerd als onderdeel van de Afrikadag op donderdag 23 mei in het presidentiële complex, georganiseerd door Emine Erdoğan, First Lady van de Republiek Turkije, met de deelname als eregast van Zeynep Abdi Muallim, First Lady van de Federale Republiek Somalië.”

hok debuteerde tijdens het evenement het nieuwe boek ‘African Food Culture’, geschreven met bijdragen van echtgenoten van ambassadeurs van Afrikaanse landen in Ankara, aldus het ministerie.

Dollar

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan riep vorig jaar Afrikaanse landen op om voortaan in eigen valuta te handelen en samen te werken met Turkije om zo het continent ‘uit de klauwen van de dollar te redden’. “Laten we onze handel beschermen tegen risico’s van buitenlandse valuta”, zei hij tijdens een groot economisch en handelsforum tussen Turkije en Afrika in oktober vorig jaar. (LEES meer)

Turkse steun

De Turkse staatsorganisatie voor ontwikkelingshulp (TIKA) is voornamelijk bezig in vele Afrikaanse landen en staat bekend met de relatieve opbouw van Somalië, het nieuwe Somalië genoemd. Ook zijn miljoenen Somaliërs gered van de hongersnood, laten ze in interviews weten. (LEES meer + FOTO’S)

Volgens de voormalige president van Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, maakt Turkije Afrika sterker. Dat zei hij in mei in 2017 in Ankara toen hij nog president was. (LEES meer + FOTO’S)

Ankara nam ook een hulp van megaomvang op zich en voert in meerdere Afrikaanse landen in vijf jaar tijd 1,5 miljoen staaroperaties uit. Ook krijgen 10 miljoen Afrikaanse kinderen een bril. (LEES meer + FOTO’S)

Zo worden ook de moslims in Zuid-Afrika niet vergeten. (LEES meer + FOTO’S)

TIKA heeft binnen vijftien jaar tijd ruim 20.000 steunprojecten gerealiseerd over de hele wereld. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 25-05-2019

May 25, 2019
Loading posts...