<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 04, 2019

Turkije haalt uit naar VS na zware woorden over Koerden

Turkije heeft vrijdag de recente opmerkingen van de VS over de rol van Turkije bij het waarborgen van de veiligheid en territoriale integriteit van Syrië veroordeeld. De VS associeert Koerden met terreurgroep YPG.

“We verwerpen zowel de stijl als de inhoud van de verklaringen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo”, zei de Turkse buitenlandwoordvoerder Hami Aksoy in een verklaring.

Aksoy’s opmerkingen kwamen een dag nadat Pompeo in een interview met de rechtste website Newsmax de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië beoordeelde en sprak over een “belang om ervoor te zorgen dat de Turken de Koerden niet afslachten en de bescherming van religieuze minderheden in Syrië”. “Al die dingen maken nog steeds deel uit van de Amerikaanse missie”, zei Pompeo.

Daarop reageerde Aksoy dat Pompeo terreurgroep PYD/YPG, doelwit van de aankomende (derde) grootschalige Turkse antiterreurmissie, verwart met de Koerden. “Dit toont, als ze dit ‘onbewust’ doen, aan dat er sprake is van een verontrustend gebrek aan informatie [bij de Amerikanen]”, zei Aksoy namens Turkije.

Aksoy veroordeelde ook de partnerschap tussen de VS en terreurgroep YPG, de Syrische PKK, in de zogenaamde strijd tegen Daesh.

“Turkije zal resoluut blijven vechten tegen terreurgroepen PKK/PYD/YPG en Daesh, die de politieke eenheid en territoriale integriteit van Syrië bedreigen en een existentiële bedreiging vormen voor de nationale veiligheid,” zei Aksoy.

Ankara zal ook de rechten van Syrische Koerden blijven beschermen met betrekking tot de strijd tegen het terrorisme, voegde hij eraan toe. Turkije gaf al vaker aan dat een terreurgroep niet met een andere terreurgroep bestreden kan worden.

YPG-terreur

Turkije benadrukt ook veelvuldig dat de YPG lokale Arabieren, Turkmenen en Koerden onderdrukt en terroriseert in gebieden in Noord-Syrië nabij de Turkse grens. Met die onderdrukking werd recent ook een Nederlandse journalist geconfronteerd, waarna ze haar kijk op de YPG heeft veranderd. (LEES meer)

Afrin

De komst van het Turkse leger in het Syrische Afrin in maart heeft veel losgemaakt bij Syrische Koerden, Arabieren en Turkmenen: “Onze moslimbroeders zijn gearriveerd.” (LEES meer + exclusieve FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 03-01-2019

Jan 04, 2019
Loading posts...