<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 25, 2022

Turkse marine redt levens door Griekenland weggeduwde zeevluchtelingen

De Turkse kustwacht heeft opnieuw de levens gered van asielzoekers en zeevluchtelingen in de Egeïsche Zee nadat ze door Griekse troepen naar de Turkse zijde waren geduwd.

Dat verklaarde de het Turkse ministerie van Defensie maandag.

Een Turkse marine-drone nam beelden op van de Griekse troepen die de migranten van het eiland Rhodos op 24 juli naar de stad Marmaris in Turkije duwden, maakte het ministerie iedereen duidelijk.

De situatie werd onmiddellijk gemeld aan het Turkse kustwachtcommando en de migranten werden gered.

Ankara en internationale mensenrechtenorganisaties hebben herhaaldelijk de illegale praktijk van Griekenland veroordeeld om asielzoekers terug te dringen, omdat het de humanitaire waarden en het internationaal recht schendt door het leven van kwetsbare mensen, waaronder vrouwen en kinderen, in gevaar brengt.

In eigen land vangt Turkije al jaren vier miljoen vluchtelingen op, meer dan enig ander land ter wereld. Dat gebeurt grotendeels op eigen kosten, inmiddels meer dan 50 miljard dollar. De buitenlandse steun is niet noemenswaardig klein.

EU-boete

Recent is Griekenland door de EU ‘beboet’ voor het tot zinken brengen van een vluchtelingenboot in de Egeïsche zee. De Grieken moeten een geldboete betalen van 330.000 euro. (LEES meer)

Turkije

Mensenrechtengroepen en prominente media hebben vaak bericht over illegale pushbacks en andere schendingen van de mensenrechten door de Griekse autoriteiten. Het is vooral Turkije dat herhaaldelijk de illegale praktijken van Griekenland documenteert, deelt en veroordeelt. Er zijn meldingen dat de Griekse grensautoriteiten vluchtelingen de zee ingooien, uitkleden met doodgevroren mensen als gevolg (LEES meer + FOTO’S) en dumpen op een onbewoond eiland (LEES meer + FOTO’S)

Turkije heeft vorig jaar meer dan 15.000 zeevluchtelingen gered die door de Grieken illegaal waren geduwd naar Turkse wateren. (LEES meer)

Nederlandse journalist

Eind vorig jaar raakte de Nederlandse journalist Ingeborg Beugel slaags met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis over de illegale pushbacks. Beugel vroeg de Griekse premier, in bijzijn van demissionair premier Mark Rutte, of hij “zou willen ophouden met het ontkennen en liegen over de kwestie”, waarna Mitsotakis tekeer ging tegen de Nederlandse. Kort daarna was ze genoodzaakt om Griekenland, waar ze met haar kinderen woonde, te verlaten nadat ze daarna op straat werd aangevallen. Noch de EU noch Nederland nam het voor de Nederlandse journalist op. (LEES meer + VIDEO)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 25-07-2022

Jul 25, 2022
Loading posts...