<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 08, 2019

VN hangt vuile was Saudi-Arabië buiten

De moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in het consulaat van het koninkrijk in Istanbul is “gepland en gepleegd door Saudische functionarissen”, zei de speciale VN-rapporteur donderdag.

Agnes Callamard, speciale rapporteur van de VN voor buitengerechtelijke en willekeurige executies, bezocht onlangs Turkije met een team van deskundigen voor een internationaal onderzoek naar de moord op Khashoggi.

“Uit bewijsmateriaal dat tijdens mijn missie naar Turkije is verzameld, blijkt dat de heer Khashoggi het slachtoffer is geworden van een brutale moord met voorbedachten rade, gepland en gepleegd door functionarissen van de staat Saudi-Arabië”, verklaarde Callamard.

Ze liet ook weten dat het voor Turkije lastig is gemaakt de zaak te onderzoeken. “De inspanningen van Turkije om snel, effectief en grondig, onafhankelijk en onpartijdig, en transparant onderzoek toe te passen – in overeenstemming met het internationale recht – waren ernstig beperkt en ondermijnd door Saudi-Arabië.”

Volgens de verklaring schond het doden van Khashoggi “zowel het internationale recht als de kernregels van internationale betrekkingen, inclusief de vereisten voor wettig gebruik van diplomatieke missies”.

Callamard bedankte Turkije ook voor de steun tijdens haar bezoek aan het land voor internationaal onderzoek naar criminaliteit.

Doofpot

Khashoggi was journalist bij The Washington Post en is op 2 oktober vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. Riyad kwam kort daarna met verschillende tegenstrijdige verklaringen, maar viel snel door de mand. Het moordteam wordt ook niet uitgeleverd aan Turkije.

Volgens Turkije zijn er ook andere landen die de moord in de doofpot willen stoppen. (LEES meer)

CIA en Trump

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA beweert dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman de opdracht gaf om Khashoggi te vermoorden.

De Amerikaanse president Donald Trump, die wordt beschuldigd van nauwe banden met bin Salman, wees de rapporten eerder af en reageerde op een vraag of de Saudische kroonprins achter de moord zit: “Misschien wel, maar misschien ook niet. Dankzij Saudi-Arabië bezitten we daar een grote legerbasis. Anders zat Israël in de problemen.” (LEES meer)

Frankrijk

De Franse buitenlandminister Jean-Yves Le Drian beweerde destijds dat Turkije “geen bewijsmateriaal had gedeeld” en betichte de Turkse president van “het spelen van een spel”. Na een uithaal uit Turkije zei Le Drian dat er sprake was van een “misverstand”. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 08-02-2019

Feb 08, 2019
Loading posts...