<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 02, 2018

Wie is de grote vijand van Europa?

De grootste vijand van Europa is het racistische en separatistische beleid en politiek die door invloed van populisten worden gehanteerd. Niet de jongeren die door uitsluiting door de Europese samenleving en onwetendheid zich aansluiten bij terreurgroepen.

Dat zegt hoogleraar Naciye Selin Şenocak van het Instituut voor Europese Studies (IES) in Brussel. Zij is de voorzitter van het UNESCO-tribunaal voor Europees cultureel, wetenschappelijk en innovatief diplomatiebeleid.

De getroffen Europese jongeren die door het racistische beleid en extreem-rechtse figuren verder uit de samenleving worden geduwd, kunnen daardoor, in combinatie met matige of verkeerde Islamkennis, soms hun toevlucht zoeken bij terreurgroepen om zo wraak te nemen en hun identiteit te eisen, stelt Şenocak. Zij onderzoekt waarom sommige jongeren het in hun hoofd konden halen zich aan te sluiten bij terreurgroepen zoals Deash (IS) of Al-Qaida.

“Deze jongeren zijn met Europese waarden opgevoed, maar zijn niet geaccepteerd door de samenleving. Bovendien weten deze jongeren niets over de Islam. Als zij hun geloof zouden kennen, namen ze nooit zo’n besluit”, vertelt Şenocak.

“Het zijn de Europese landen zelf die hebben toegestaan dat deze jongeren zich aangesloten hebben bij terreurgroepen. Deze jongens keren nu of later terug naar hun geboorteland (Europa). Nu Daesh is verslagen, neemt het aantal terugkeerders toe. De EU moet een nieuw integratiebeleid invoeren omtrent deze jongeren.”

“Het zijn niet deze moslimjongeren die de grootste vijand van Europa is, maar het huidige gehanteerde racistische en separatistische beleid. In plaats van geloofsovertuigingen van moslims te respecteren omwille van de mensenrechten, democratie en vrijheden in Europa, worden zij als een ‘interne vijand’ gezien, worden allerlei verboden tegen hen opgelegd en beoogt men hen te assimileren.”

Ook moeten Europese Islamitische geleerden ingrijpen en hebben ook zij grote verantwoordelijkheden, benadrukt Şenocak. “Zij moeten samen met Islamitische verenigingen educatiecentra oprichten en de Islam op de juiste manier onderwijzen. Ook moeten zij een ijzersterke houding aannemen tegen de vele provocaties uit extreem-rechtse hoek (zoals de recente Koranwijzigingszet in Frankrijk).”

Şenocak zegt dat er een hoge koepel van moslimlanden moet komen die gezamenlijk effectief moeten strijden tegen terreurgroepen, die zogenaamd in naam van de Islam actief zijn en daarmee dat geloof schaden. “De terreurgroepen merkten deze grote kloof (en onenigheid) op en maken daar nu misbruik van.”

Koran

De hoogleraar geeft een voorbeeld uit de Koran. “De Koranverzen zaaien geen haat. In soera ‘De Ongelovigen’ wordt de principe van tolerantie voor andere geloofsovertuigingen en eigen keuze van aanbidders aangetoond. Dat staat er ook letterlijk in: ‘Voor jullie jullie geloof en voor mij mijn geloof’.”

Şenocak vermeldt opnieuw de Franse inspanningen in mei van 300 schrijvers en politici om de Koran te wijzigen omdat het ‘antisemitische uitingen’ zou bevatten (LEES meer). “Het doel is duidelijk: het veroorzaken van chaos in Europa. EU-rapporten bevestigen ook dat de Koran door sommige radicale groepen verkeerd wordt geïnterpreteerd en zij misbruik maken van de Islam.”

“Het is aan niemand om Koranverzen te wijzigen. Al helemaal niet aan zionisten. De (Sefardische) Joden die in 1492 uit Spanje en Portugal zijn gegooid, zijn opgevangen door het Ottomaanse Rijk. Deze Joden hebben, samen met moslims en christenen, 400 jaar in vrede kunnen leven dankzij de Ottomanen”, voegt Şenocak eraan toe.

Turkije

Turkije is een land dat moslimlanden heeft wakker geschud, meldt de hoogleraar. “We zien dat op internationale arena Turkije sterk opkomt voor misdaden.”

Zo ook deze week bij de VN inzake genocide op Rohingya-moslims en het besluit de zaak bij het Internationaal Gerechtshof aan te kaarten en daders te berechten, laat Şenocak weten. Turkije heeft veel bijgedragen aan dat besluit. We zien dat de VN-veiligheidsraad een moslimvertegenwoordiger nodig heeft. De huidige wereldconjunctuur kan niet door vijf landen worden geleid. Het zijn moslims die getroffen worden. Het lot van moslims moet door moslims bepaald worden.”

Spotprenten Wilders

Turkije waarschuwde deze week Nederland voor de opkomst van extreem-rechts. “De Daesh van Europa is extreem-rechts.” Het land wil dat “dezelfde maatregelen worden genomen tegen racistische provocateurs zoals Wilders als tegen terreurgroepen”. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 02-09-2018

Sep 02, 2018
Loading posts...