<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 05, 2021

Flinke kritiek op burgemeester Antalya

De burgemeester van de populaire Turkse vakantiestad Antalya, Muhittin Böcek, heeft naar aanleiding van de bosbranden nog meer stof doen opwaaien in het land. Böcek is daar burgervader namens de grootste oppositiepartij van het land CHP.

Hij vroeg in een video om hulp “omdat de vuurhaarden de stad Gündoğmuş hadden bereikt” en zei op krijsende wijze dat “mensen [levend] verbranden omdat er geen blusvliegtuigen zijn”. Op dat moment vloog een blusvliegtuig over de stad. Ook passeerde een blushelikopter in de nabijheid van de burgemeester, wat ook te horen is in zijn video.

En precies die ‘noodkreetvideo’ werd een persvraag aan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu. “Dat is onjuiste informatie en helaas ook geen eerlijke informatie. Dat weet hij zelf ook.”

De minister, die namens de regeringspartij (AK-Partij) Antalya vertegenwoordigt in het Turkse parlement, benadrukte dat de CHP-burgemeester hem altijd een “hele goede vriend” noemt. “Ondanks dat we zulke vrienden zijn, heb ik hem verteld dat ik het [zijn daad] niet bij hem vond passen.”

Gemeentetaak

De bosbranden ontstonden voornamelijk in gemeentes die door de CHP worden bestuurd. Naar aanleiding van de vele aantijgingen richting bluswerkzaamheden zei minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli dat “de blusverantwoordelijkheid voor de bescherming van steden primair bij de gemeenten ligt”. Desondanks werden bijna alle Turkse ministeries, instanties en hulporganisaties maximaal gemobiliseerd om ook de branden in de steden te blussen. Ook werden het leger, zeemacht, gendarmerie en politie ingezet. In acht dagen tijd zijn zo’n 180 bosbranden in 40 provincies uitgeblust.

Budget Antalya

Ook valt de budgetverdeling in de CHP-gemeente op. Uit het rapport van het plan- en budgetcommissie van de gemeente Antalya blijkt dat er 6,2 miljoen beschikbaar is gesteld voor de brandweer, terwijl voor de esthetische zorgafdeling van de gemeente het dubbele, 13,7 miljoen lira, was vrijgemaakt.

CHP

De omstreden oppositiepartij heeft de hele week voor een vuurzee van leugens gezorgd. Dat leidde tot irritatie bij vele ministers die alle valse aantijgingen één voor één corrigeerden. (LEES meer)

President Recep Tayyip Erdoğan noemde de valse aantijgingen van de CHP “leugenterreur”. “Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel. En deze keer zelfs nog voordat het avond werd. Ook kregen ze niet de steun die ze verwachtten. Sommige artiesten [influencers] deden daar bijvoorbeeld niet aan mee”, zei Erdoğan tijdens een televisieprogramma woensdagavond.

THK

Ook is er enorm veel gespeculeerd over Turkse Vereniging voor Luchtvaart (THK), die al een tijdje de achtertuin van de CHP is. De enkele blusvliegtuigen van THK zijn extreem verouderd en al drie jaar niet onderhouden. De vereniging zette inzamelingen, met name tijdens het Offerfeest, om in geld, “maar het resultaat is (…) nergens te bekennen”, klinkt het op sociale media. “Waar is al dat geld gebleven?”

Een soortgelijke discussie barstte donderdag ook los tussen de Turkse technologieminister Mustafa Varank en de zeer omstreden CHP’er Özgür Özel. Die maakte de fout door de twee blusvliegtuigen van Spanje te vergelijken met die van THK en waarom die niet werden ingezet. Hij spotte ook met de regering.

“Ze proberen voortdurend mensen te misleiden met valse informatie. DEZE VLIEGTUIGEN ZIJN NIET HETZELFDE! Zou je een kaartje kopen en vliegen met een modelvliegtuig uit 1969 dat al 3 jaar niet eens is onderhouden?”, haalde minister Varank in een reactie uit.

CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu nam donderdag zelf poolshoogte bij THK omdat hij niet geloofde dat daar geen vliegtuigen beschikbaar waren voor brandbestrijding, zoals president Erdoğan dat eerder zei. Na zijn bezoek was de conclusie van Kılıçdaroğlu: “Nee, er zijn hier geen vliegtuigen beschikbaar.”

Izmir

In CHP-kamp Izmir ontstond ook een hevige discussie. Vicevoorzitter van de AK-partij en parlementariër namens Izmir, Hamza Dağ, liet weten dat de CHP-gemeente twee jaar geleden geld heeft ingezameld voor een blusvliegtuig. “Dat vliegtuig is er nooit gekomen. Waar is al het ingezamelde geld gebleven? In alle gevallen vergelijkbare CHP-reflexen: leugens, desinformatie en populisme”, haalde Dağ uit.

Complot #HelpTurkey

De mondiale oproep om Turkije te ‘helpen’ [#HelpTurkey], blijkt een complot te zijn, aldus een Britse expert. (LEES meer)

Turkije zette de tegenaanval in met #StrongTürkiye en #WeDontNeedHelp. “En we zien dat #StrongTürkiye hen heeft ingehaald”, aldus Erdoğan tijdens het televisieprogramma.

Preventie

Deskundigen melden in televisieprogramma’s dat Turkije in de afgelopen tien jaar zijn bluscapaciteit heeft verhoogd en betere en grotere apparatuur heeft aangeschaft. De keuze viel voornamelijk voor blushelikopters, omdat die snel inzetbaar zijn in moeilijk terrein en tegenwoordig net zoveel watercapaciteit als een standaard blusvliegtuig hebben. Voor de blushelikopters zijn door heel het land meer dan 4.000 waterbassins in grote bossen aangelegd.

In 2021 zijn, totdat de bosbranden van afgelopen week begonnen, zo’n 80 bosbranden voorkomen, aldus officiële cijfers.

Situatie

Per donderdagochtend zijn 180 van de 192 bosbranden in 40 provincies onder controle. Er wordt gestreden met 20 blusvliegtuigen, 51 blushelikopters, 9 drones, een onbemande helikopter, 850 bluswagens, 150 werk- en graafmachines en 5.200 brandweerlieden en hulpmedewerkers en ook het leger ingezet.

Schadeherstel

De Turkse regering is al spoedig begonnen met het helen van de wonden. Alle slachtoffers ontvangen binnen een jaar een nieuw huis. Slachtoffers zijn opgevangen en hebben financiële steun ontvangen. (LEES meer)

Arrestaties

Tot nu toe zijn ten minste vijf brandstichters gearresteerd die branden hebben veroorzaakt in Milas, Denizli en Manavgat. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TMC | Gepubliceerd: 05-08-2021

Aug 05, 2021
Loading posts...