<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 25, 2023

Opmerkelijke boodschap Turkije richting Afrika

Ter gelegenheid van Afrikadag beloofde Turkije donderdag zijn samenwerking en solidariteit met het continent in alle opzichten te blijven versterken.

“We feliciteren van harte al onze Afrikaanse zusters en broeders ter gelegenheid van de Afrikaanse Dag van 25 mei, die de 60e verjaardag markeert van de oprichting van de Afrikaanse Unie, die de idealen van de Afrikaanse volkeren vertegenwoordigt voor een geïntegreerd, vreedzaam en welvarend continent”, verklaarde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ankara liet weten dat er in samenwerking met een Afrikaans cultureel huis een grote exhibitie en panels zullen plaatsvinden. De Turkse onderminister van Buitenlandse Zaken, Burak Akcapar, zal een toespraak houden tijdens het feestelijke evenement in Ankara, waar ook 38 Afrikaanse staten vertegenwoordigd zullen zijn.

“Op de 60e verjaardag van de institutionalisering van de pan-Afrikaanse geest is Afrika een onderscheidende, effectieve en belangrijke speler binnen de internationale gemeenschap geworden”, is benadrukt in de verklaring, erbij vermeldend dat Turkije de inspanningen steunt van “Afrikaanse vrienden voor vrede, stabiliteit en ontwikkeling, evenals de initiatieven die gericht zijn op het vergroten van de Afrikaanse aanwezigheid op de internationale fora”.

Onder verwijzing naar Ankara’s benadering van Afrikaanse landen, benadrukte het Turkse ministerie dat het “volledig verenigbaar is met de grondbeginselen van de Afrikaanse Unie en gebaseerd is op een holistisch, inclusief en gelijkwaardig partnerschap op basis van wederzijds respect en een win-winstrategie”.

Turkije deelt de geest van 1963 en de visie van Afrika en hecht “het grootste belang aan de Agenda 2063 en de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling voor 2030”.

Ankara beloofde verder om “de samenwerking en solidariteit in alle aspecten die naar een geheel nieuw niveau zijn getild na het Derde Turkije-Afrika Partnerschap Forum gehouden in Turkije tussen 16 en 18 december 2021” voort te zetten in het kader van het Afrikaanse partnerschapsbeleid van het land.

Hoop op Turkije

Turkije heeft duizenden klein- tot grootschalige steunprojecten lopen in meerdere Afrikaanse landen (LEES meer + FOTO’S). Afrikaanse leiders vestigen steeds vaker de hoop op Turkije voor een eerlijke en betere wereld. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 25-05-2023

May 25, 2023
Loading posts...