<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Dec 18, 2016

‘Spionage’ Diyanet Nederland alweer een leugen?

Islamitische Stichting Nederland (ISN), ook bekend als Diyanet Nederland, is opnieuw mikpunt van ongegronde beschuldigingen geworden. Volgens berichtgevingen in Europese media zou Diyanet spionageactiviteiten verrichten in Nederland waarbij een geheime lijst is gestuurd naar Ankara met daarop namen van leden van de Gülenbeweging, door Turkije bestempeld als terreurbeweging.

ISN reageert woedend en teleurgesteld. “Recente berichtgeving in enkele ‘Turkse media’ over het verzamelen van inlichtingen door Diyanet berusten niet op waarheid. Aantijgingen van Europese media die hierna volgden aan het adres van de wereldwijd dienstdoende geloofsbedienaren – die zouden spioneren en klikken – zijn onaanvaardbaar. Het belasteren van onze geloofsbedienaren die sinds veertig jaar handelen in overeenstemming met authentieke religieuze kennis, universele waarden, vrede en veiligheid, is uitgemond in een lastercampagne, wat heeft geleid tot uiterste bezorgdheid en angst”, reageerde ISN.

Lijst

Het lijst met daarop de organisatiestructuur van de Gülenisten in Nederland, is geen geheime informatie. Diverse Europese landen hebben inmiddels de lijst gepubliceerd waarna bleek dat het om publieke informatie ging die via een zoekmachine snel gevonden kan worden.

Mediagroepen in Nederland hebben na de valse berichtgevingen de lijst niet gepubliceerd, zodat lezers geen juiste indruk hebben gekregen van de gang van zaken.

“Dergelijke nieuwsuitingen zijn opvallend genoeg in een stroomversnelling geraakt na de couppoging van 15 juli jongstleden, wat onderdeel is van de activiteiten van Gülen-aanhangers om Turkije in een kwaad daglicht te zetten. Het is van levensbelang om onze geloofsbedienaren te attenderen en te informeren over de internationale activiteiten van een officiële terroristische organisatie, die getracht heeft de democratie in Turkije omver te werpen middels een couppoging, misbruik maakt van religie, inbreuk maakt op het recht van privacy zonder zich te bekommeren om het privéleven van burgers; behoedzaam zijn hiervoor draagt bij aan rust in moskeegemeenschappen, voorkomt verdeeldheid en draagt bij aan veiligheid in Europa”, liet ISN weten.

Het meest verontrustende is dat valse meldingen hierover als propagandamateriaal wordt gebruikt door bepaalde Europese politieke partijen, dat xenofobie en islamofobie doet voeden, voegde ISN eraan toe.

Medialeugens

ISN kreeg nog recent ook de aantijging dat imams in Nederland als ‘de lange arm van Ankara’ dienst deden. Deze werd keihard neergeslagen tijdens een NOS-rapportage en Nieuwsuur-uitzending. (LEES meer en BEKIJK fragment)

Begin december heeft de Tweede Kamer een motie verworpen die het onmogelijk zou maken dat partijen of personen in de politiek lange armen zouden zijn van groepen in het buitenland. De motie was ingediend door DENK, die ook ongegrond is beschuldigd als lange arm van een ander land. (LEES meer)

Het is niet de eerste keer dat er informatie wordt achtergehouden door mediagroepen in Nederland. Zo zijn de nieuwszenders, -sites en kranten eerder door de mand gevallen in de zaak omtrent de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en de Turkse consul-generaal Sadin Ayyildiz. Daar zou volgens de Nederlandse mediagroepen de Turkse diplomaat aan Aboutaleb gevraagd hebben demonstraties te verbieden van terreurgroepen. Dat bleek een leugen te zijn na publicatie van een brief en reactie van een andere burgervader uit Dordrecht, die de headlines opmerkelijk genoeg niet heeft gehaald. (LEES [1] meer en LEES [2] meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | REDACTIE | Gepubliceerd: 18-12-2016

Dec 18, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...