<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 01, 2021

Turkije: Macron heeft twee gezichten

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft woensdag op televisie benadrukt dat de Franse president Emmanuel Macron een hypocriet is. Aanleiding is de reactie van Macron op de Franse steun aan terrorisme.

“Van tijd tot tijd zijn er mensen die ongegronde beschuldigingen uiten tegen ons land in de context van Daesh (IS of ISIS). Allereerst moeten ze hun eigen houding herzien”, zei Erdoğan, verwijzend naar de Franse steun aan IS-terreur via de Franse cementgigant Lafarge.

“De activiteiten van het bedrijf Lafarge in verband met Daesh/ISIS zijn in dit opzicht in wezen onthuld door de Franse rechterlijke macht, die ook met een uitspraak hieromtrent is gekomen. Zou er meer bewijs kunnen zijn dan dit?”, vroeg de Turkse leider zich af.

Erdoğan benadrukte dat er tunnels, kamers en ondergrondse constructies voor terroristen zijn gebouwd met de steun van Lafarge. Deze werden later ook tegen Turkije gebruikt. Lafarge heeft tijdens de burgeroorlog in het noorden van Syrië een cementfabriek geëxploiteerd.

“Ik heb dit aan [de Franse president Emmanuel] Macron persoonlijk verteld, maar hij deed alsof hij het niet wist. Ze zijn helaas eenmaal zo. Ze hebben twee gezichten”, benadrukte de Turkse president.

Uit documenten die door een grote Turkse nieuwsdienst waren verkregen, bleek dat Lafarge de Franse inlichtingendiensten vertelde over zijn banden met Daesh/ISIS.

De documenten onthulden hoe Lafarge, beschuldigd van medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid met betrekking tot de financiering van Daesh/ISIS-operaties in Syrië, een relatie had met de terreurgroep waarvan de Franse inlichtingendienst volledig op de hoogte was.

De Turkse Engelstalige staatsomroep TRT World heeft een documentaire gepubliceerd over de Franse steun aan IS en ook die aan YPG, de Syrische tak van terreurgroep PKK.

Turkije

Erdoğan liet iedereen opnieuw weten dat Turkije de enige coalitie- en NAVO-lid is die een grondoffensief voert tegen Daesh/ISIS. “Turkije heeft meer dan 4.500 Daesh/ISIS-terroristen uitgeschakeld. Daarnaast is Turkije tenminste net zo blootgesteld aan Daesh/ISIS-terreur als zij.”

In 2013 werd Turkije een van de eerste landen die Daesh/ISIS tot terroristische organisatie verklaarde.

Het land is sindsdien meerdere keren aangevallen door de terreurgroep, waarbij meer dan driehonderd mensen zijn gedood en honderden gewond zijn geraakt bij minstens tien zelfmoordaanslagen, zeven bomaanslagen en vier gewapende aanvallen. Als reactie daarop lanceerde Turkije antiterreuroperaties in binnen- en buitenland om verdere aanslagen te voorkomen. De operaties verliepen zeer succesvol, waardoor meer dan 400.000 Syrische vluchtelingen konden terugkeren naar hun eigen regio in Noord-Syrië.

Niets Islamitisch aan IS

Overigens benadrukt Turkije vaker dat er niets Islamitisch is aan IS, dat een terreurproject is. De voormalige Turkse justitieminister Bekir Bozdağ liet in officiële taal weten dat IS een opgezet internationaal terreurproject is om moslims in een kwaad daglicht te plaatsen. “Als alle duivels bij elkaar komen en samen bedenken hoe men voor haat kan zorgen tegen moslims, kon dat alleen maar met Daesh. Het zijn de vuile en duistere machten op aarde die Daesh als een plaag op de mensheid en moslims hebben geworpen.”

“Het doel van Daesh is om afschuw te creëren tegen de Islam, de Koran, de profeet, zijn soennah en moslims”, benadrukte Bozdağ. “Zo zorgt men voor meer vijanden van de Islam. Bovendien willen ze dat de huidige moslims afstand nemen van hun geloof.

Het kan natuurlijk niet zomaar dat een terreurgroep die pas tien jaar bestaat, 140 nationaliteiten naar Irak en Syrië brengt om mensen te vermoorden en zelf dood te gaan, zei Bozdağ. “Daesh is een internationaal project gecreëerd door internationale machten”, waarschuwde Bozdağ.

“De Verenigde Staten en coalitielanden ‘bombarderen’ alsmaar Daesh en nog bestaan ze. Hoe kan het dat de hele wereld bij elkaar komt en Daesh niet kan vernietigen? Vergeet dit niet, als de politieke doelen in het Midden-Oosten van deze machten zijn behaald, is Daesh binnen de kortste keren verdwenen”, legde Bozdağ uit. (LEES meer)

Overigens verklaarde Turkije veelvuldig op allerhoogst niveau dat de westerse strijd tegen IS “een flop” is. President Recep Tayyip Erdoğan noemde het vaker een vuil spel. Toen Turkije een antiterreurmissie startte in Noord-Syrië en in zijn eentje duizenden IS-militanten uitschakelde (LEES meer over de bevrijding van bijvoorbeeld Jarablus FOTO’S), kwam de aap verder uit de mouw. (LEES meer)

Terwijl Turkije destijds druk bezig was, en nog steeds is, met de wederopbouw van Noord-Syrië zodat miljoenen vluchtelingen terug kunnen naar hun land, berust de aanwezigheid van de VS in Syrië ‘enkel voor de olie’, aldus Trump in 2019. “We houden de olie. De olie is veilig.” (LEES meer + VIDEO)

Erdoğan liet toen iedereen weten dat Turkije van de al aanwezige landen in Syrië het aanbod kreeg om de olie samen te verdelen. “Sommigen doen daar onderling aan olieverdeling en streven naar nog meer olie. Dit is Turkije ook aangeboden. We reageerden dat we daar niet voor de olie zijn, maar voor het redden van mensen. Turkije zal zijn eervolle houding voortzetten, maar krijgt daardoor met veel smaad en laster te maken, zoals bij de Armeense kwestie. Tragikomischer is dat we worden gesanctioneerd omdat we stappen ondernemen voor onze nationale veiligheid.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 01-12-2021

Dec 01, 2021
Loading posts...