<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 01, 2018

Turkije spreekt van een nieuwe wereldorde samen met Afrika – foto’s staatsbezoeken

Turkije wil zij aan zij met Afrika zijn in de stichting van een nieuwe wereldorde.

Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan donderdag tijdens zijn staatsbezoek aan Mauritanië.

“De samenkomst van moslimlanden in Istanbul na het Jeruzalem-besluit van Trump was daar een belangrijke stap van (foto’s historische moslimtop)”, zei de Turkse president tijdens een persconferentie met zijn collega-president Mohamed Ould Abdel Aziz in hoofdstad Nouakchott.

Turkije vormt een alliantie met Afrikaanse landen die gebaseerd is op een win-win-principe, zei Erdoğan, die vaker herhaalt dat dit niet zal zijn “zoals westerse landen vroeger -uitbuiting- hebben gedaan”. (LEES meer)

Erdoğan bezoekt met een grote delegatie deze week de vier Afrikaanse landen Algerije, Mauritanië, Senegal en Mali. Hij is daar met veel vreugde ontvangen.

In Afrika lopen in tientallen landen honderden Turkse steunprojecten, met name via de Turkse staatsorganisatie voor samenwerking en hulp TIKA. Zo bouwt Turkije ‘het nieuwe Somalië’ (LEES meer) en zet het strategische stappen in Sudan (LEES meer). Volgens Sierra Leone maakt Turkije Afrika sterker. (LEES meer)

Erdoğan is de enige leider in de geschiedenis van de Turkse republiek die 24 Afrikaanse landen meer dan 40 keer heeft bezocht.

Nieuwe wereld

De Turkse president staat bekend om zijn uitspraken dat het huidige wereldsysteem niet rechtvaardig opereert en de wereld groter is dan vijf. Bovendien vindt Erdoğan een financieel systeem gebaseerd op rente niet deugen.

“Ik weet niet of een president dit kan zeggen, maar dit moet gezegd worden. Het rentesysteem is oneerlijk en meedogenloos”, zei hij in 2016 tijdens een opening van een nieuwe type ‘bank’. (LEES meer)

In oktober vorig jaar gaf de Venezolaanse president Nicolas Maduro tijdens zijn staatsbezoek aan Ankara naast Erdoğan aan dat “er een macht als Turkije nodig is voor een nieuwe wereld”.

“Het is tijd voor een nieuwe en betere wereld met meerdere centra die waarde geven aan alle culturele, politieke en economische modellen en een wereld waarin alle geloofsovertuigingen (daadwerkelijk) zullen worden gewaardeerd”, aldus Maduro. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – AFRIKA | Gepubliceerd: 01-03-2018

Mar 01, 2018
Loading posts...