<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 16, 2017

Turkije woedend op VS na terreurdeal in Syrië

Turkse politici hebben zich stevig uitgesproken tegen de Verenigde Staten nadat de door de Amerikanen gesteunde Syrische PKK, de YPG, ruim 350 Daesh-terroristen (IS) en 4.000 familieleden uit Raqqa heeft laten begeleiden in vrachtwagens. Beide terreurgroepen sloten een deal waarna terroristen ‘in volle vrijheid’ richting de Turks-Iraakse grens zijn vertrokken. Op beelden is te zien dat er ook wapens zijn meegenomen.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had er geen goede woorden over en noemde de terreurdeal tussen Daesh en door de VS gesteunde YPG “wanhopig en zorgwekkend”. Pentagon reageerde “de deal te respecteren”.

Het Turkse parlementslid Hasan Turan (AK Partij) reageerde dat “men de regio in kantons verdeelt zodat het gebied [van buitenaf] verder bestuurd kan worden.” Parlementariër van dezelfde partij İlyas Şeker zei “duidelijk gezien te hebben wat er gebeurt als men bevriend raakt met een terreurgroep (VS-YPG)”.

Bülent Tezcan, woordvoerder van de grootste Turkse oppositiepartij CHP, zei “dat welk land ook voor eigen belangen aanwezig is in de regio en terreurgroepen als bondgenoten ziet, de regio daardoor in een hel verandert, zoals nu het geval is.”

Erkan Akçay van de MHP zei dat “de VS op heterdaad is betrapt”.

Een Turks persbureau laat ook weten dat de Amerikaanse media, en met name CNN, Washington Post, New York Times en NBC, opvallend stil zijn over het “vuile spel in Syrië”, terwijl de beelden van de naar de vrijheid geëscorteerde terroristen elders in de wereld en de terreurdeal in andere landen voor discussies heeft gezorgd. Media in Turkije hebben er ook uitgebreid aandacht aan besteed.

Fout

De Amerikaanse expert Luke Coffey liet eerder al weten dat Amerika “een gevaarlijk spel speelt in Syrië”. De voormalige ambassadeur van de VS in de Syrische hoofdstad Damascus, Robert Ford, vindt dat de Amerikaanse regering fout bezig is in Syrië door terreurgroepen te steunen. (LEES meer)

Turkije

Turkije volgt al langer de Amerikaanse ontwikkelingen in Syrië en laat de wereld weten over omstreden wapenleveringen aan YPG (LEES meer). Een deel van de Amerikaanse wapens vielen ‘per ongeluk’ in handen van Daesh. (KLIK voor video)

Eerder zorgde ook een andere ‘deal’ en woordenwisselingen tussen de VS en YPG, waarbij de YPG van Amerika eiste dat de Turken in Syrië moesten falen, voor een flinke uithaal uit Turkije. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – TMC | Gepubliceerd: 16-11-2017

Nov 16, 2017
Loading posts...