<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 06, 2021

Turkse overheid dekt ongekend snel alle soorten schade door bosbranden

Sinds vrijdag is een overgroot deel van de zware bosbranden in Zuidwest-Turkije onder controle en uitgeblust. Door heel het land is binnen negen dagen 202 van de 214 bosbranden in 46 provincies onder controle genomen.

Naast dat er per vrijdagavond nog in enkele provincies 12 bosbranden actief zijn, is de Turkse overheid ook grootschalig begonnen met het helen van de wonden, net zoals op dag één was beloofd en eerder tijdens andere rampen ruimschoots was bewezen. (LEES meer)

Slachtoffers die hun huis zijn verloren, krijgen een nieuw huis op dezelfde locatie. Het gaat om meer dan 1.000 nieuwe woningen, die allemaal binnen een jaar opgeleverd worden. Vrijdag was de bouw van het eerste huis in Manavgat al een feit. (LEES MEER + FOTO’S)

Boeren die hun stallen, zo’n 400 in totaal, zijn kwijtgeraakt, krijgen binnen drie maanden een nieuwe stal. Ook geeft de Turkse overheid hen nieuwe dieren en werktuigen. Vrijdag was ook de eerste uitgedeelde tractor een feit.

Voor de slachtoffers zijn ook 146 containerwoningen geplaatst en 140 tenten opgezet. Binnen 3 tot 4 dagen worden daar nog eens 400 containerhuizen aan toegevoegd, liet de Turkse minister van Milieu en Stedenbouw Murat Kurum vrijdag tijdens een persconferentie weten.

Tot nu toe is al 52,5 miljoen lira (5,2 miljoen euro) naar de getroffen gebieden gestuurd. Per vrijdag is er een bedrag van bijna 17 miljoen lira (1,7 miljoen euro) overgemaakt naar de bankrekeningen van slachtoffers, onderstreepte Kurum. Voor nieuwe meubels en witgoed geldt een bedrag van 50.000 lira (5.000 euro) voor getroffen families.

Dagelijks worden 17.000 maaltijden bereid voor de getroffenen. “Tot nu toe zijn [exclusief steun van civiele initiatieven] 95.000 voedselpakketten uitgedeeld en 93.000 complete maaltijden voorbereid.”

Ook hebben Turken uit andere steden een enorme hoeveelheid hulpgoederen naar de regio gestuurd. Dat zorgde zelfs voor opslagproblemen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan liet vrijdag weten dat er namens elke Turkse burger drie nieuwe boompjes op uitgebrande gronden zullen worden geplant. Het gaat in totaal om 252 miljoen nieuwe bomen. “En dat zal dit jaar nog plaatsvinden. Onze campagne heet ‘Adem voor de toekomst’.”

De regering-Erdoğan heeft in een kleine 20 jaar 5,5 miljard (!) jonge boompjes en meer dan 5 miljoen bomen geplant door heel Turkije. “Ook deze ramp krijgt ons niet klein”, zei de Turkse leider eerder deze week.

Bluswerkzaamheden

Het land bestrijdt de overgebleven 12 actieve branden met 18 blusvliegtuigen, 57 blushelikopters, 9 grote drones (UAV), 805 bluswagens, 150 werk- en graafmachines en 5.250 brandweerlieden. Ook is het leger en de zeemacht ingezet.

Lastercampagne van oppositie

Naast de grote vuurhaarden wordt ook gestreden tegen een enorme vuurzee van leugens en desinformatie, voornamelijk de wereld ingeslingerd door de oppositiepartij CHP en diens burgemeesters. Daar is ook officieel voor gewaarschuwd. Turkse ministers ontkrachtten één voor één alle leugens. (LEES meer)

Met name de burgemeester van Antalya, ook afkomstig van de oppositiepartij, viel zwaar door de mand. De grotere bosbranden woedden voornamelijk in hun steden en gebieden. (LEES meer)

De Turkse president boorde de CHP verder de grond in tijdens een televisieprogramma. Daar werden voor de ogen van miljoenen kijkers alle CHP-leugens opgesomd en korte metten mee gemaakt.

Complot

Ook is vrijdag door Turkije een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de hulpcampagne ‘Global Call – Help Turkey’, die een complot met kwade motieven blijkt te zijn. (LEES meer)

Arrestaties

Per vrijdag zijn, voor zover bekend, ten minste acht brandstichters gearresteerd, die bosbranden in Muğla-Milas, Manavgat en Denizli hebben veroorzaakt. Boze burgers stonden ze op te wachten en wilden de daders, mogelijk gelinkt aan terreurgroep PKK, lynchen. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 06-08-2021

Aug 06, 2021
Loading posts...