<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 22, 2018

VS vraagt Turkije snel te vertrekken uit Afrin, krijgt harde Turkse uithaal

De Verenigde Staten vragen Turkije de militaire operatie Olijftak in Afrin kort te houden en zien graag een tijdsduur tegemoet.

“Die zal eindigen wanneer de doelen zijn bereikt. De strijd duurt voort totdat er geen enkele terrorist meer overblijft”, reageerde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maandag. “Trouwens, wanneer vertrekken jullie uit Afghanistan? Wanneer eindigt jullie militaire operatie daar?”, haalde Erdoğan uit naar de Amerikanen. “En hoe zit het met Irak, waar jullie zijn binnengevallen nog voordat wij aan de macht waren? De VS is nog steeds in Irak.”

De Turkse president herhaalde nogmaals de Amerikaanse wapensteun aan terreurgroepen in Syrië. “Ze hebben 5.000 vrachtwagens en 2.000 vliegtuigen vol wapens gestuurd naar Syrië om een terreurcorridor te stichten nabij onze grenzen. Deze wapens zijn gratis uitgedeeld”, liet Erdoğan weten.

Terreurdeals

Maandag werd bekend dat de door de VS gesteunde terreurgroep PYD/YPG in Afrin terroristen van Daesh (IS) heeft vrijgelaten in ruil voor strijd tegen het Vrije Syrische Leger (FSA), dat uit Syrische Koerden, Turkmenen en Arabieren bestaat. Turkije voert het offensief Olijftak samen met het FSA uit.

Het is niet de eerste keer dat door de VS gesteunde PYD/PYD een terreurdeal sluit met Daesh. In november heeft PYD/YPG honderden Daesh-leden met hun wapens vrijgelaten uit Raqqa. (LEES meer)

Eufraat Schild

Vorig jaar voerde Turkije de militaire operatie Eufraat Schild uit in Noord-Syrië. Toen schakelde het Turkse leger binnen vijf maanden 2.156 terroristen van Daesh en 321 terroristen van terreurgroep PYD/YPG uit (LEES meer). De bevrijding van de Syrische steden Jarablus (foto’s) en Al-Bab (foto’s) zorgde voor veel vreugde.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 22-01-2018

Jan 22, 2018
Loading posts...