<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 04, 2019

Diplomatieke doorbraak: Moslimunie in actie voor Rohingya

De Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIS) heeft met eenparigheid van stemmen een resolutie aangenomen om het Internationaal Gerechtshof (ICJ) de wettelijke rechten van Rohingya-moslims vast te laten stellen. De resolutie is aangenomen in de laatste zitting van de OIC-Raad van ministers van Buitenlandse Zaken in Abu Dhabi.

Dat verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bangladesh maandag.

De zet wordt gezien als een diplomatieke doorbraak. “De resolutie om een ​​legale rechtsgang via het ICJ na te streven, komt na een lange reeks onderhandelingen om rekenschap te vragen voor misdaden begaan tegen de menselijkheid en grove schending van de mensenrechten gepleegd tegen Rohingya in Myanmar”, zei de buitenlandminister in een verklaring.

Rohingya

De Rohingya, door de VN omschreven als de meest vervolgde mensen ter wereld, worden sinds 2012 met brute geweld aangevallen door Myanmarese veiligheidstroepen en boeddhistische bendes.

Volgens Amnesty International zijn meer dan 750.000 Rohingya-vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, uit Myanmar gevlucht naar Bangladesh nadat Myanmarese legertroepen in augustus 2017 onmenselijk optraden tegen de moslimgemeenschap in de regio.

Sinds 25 augustus 2017 zijn bijna 24.000 Rohingya-moslims gedood door de strijdkrachten van Myanmar, bevestigt een rapport van de Ontario International Development Agency (OIDA).

Meer dan 34.000 Rohingya, waaronder baby’s, zijn op brandstapels gegooid ruim 114.000 anderen flink geslagen, verklaarde het OIDA-rapport, getiteld “De gedwongen migratie van de Rohingya: de onvertelde belevenissen.”

Ongeveer 18.000 Rohingya-vrouwen en -meisjes zijn verkracht door het leger en de politie van Myanmar. Meer dan 115.000 Rohingya-huizen zijn platgebrand en 113.000 anderen vernield, aldus het rapport.

De VN documenteerde massaverkrachtingen, moordpartijen – inclusief moord op baby’s en jonge kinderen – brute mishandelingen en verdwijningen gepleegd door de strijdkrachten van Myanmar. In een recent rapport stellen VN-onderzoekers dat dergelijke schendingen mogelijk misdaden tegen de menselijkheid zijn geweest.

Turkije

Turkije was het land dat op internationaal niveau het meest opkwam voor Rohingya en dat tot op de dag van vandaag nog steeds doet (LEES meer + FOTO’S). Dat is ook door Bangladesh bevestigd. (LEES meer + FOTO’S).

De Rohingya bidden voor Turkije, zeiden Turkse parlementariërs die hen, net als de first lady van Turkije en Turkse ministers (FOTO’S), persoonlijk hebben bezocht. (LEES meer + FOTO’S)

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei toen “dat zij verplicht zijn moslims te helpen, ook als de wereld blijft zwijgen”. (LEES meer)

Mensenrechtenactivist Maung Zarni, zelf een boeddhist, vergelijkt Myanmar met nazi-Duitsland. Hij deed eind augustus een oproep aan Turkije. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – DHAKA | Gepubliceerd: 04-03-2019

Mar 04, 2019
Loading posts...