<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 25, 2018

VS valt zwaar door de mand na gesprek tussen Erdoğan en Trump

Een aangepaste verklaring van het Witte Huis na een telefoongesprek tussen de twee presidenten Donald Trump en Recep Tayyip Erdoğan heeft voor veel vraagtekens en kritiek gezorgd in Turkije. De Amerikaanse verklaring kwam niet overeen met het gesprek tussen beide leiders over de Turkse militaire operatie in Afrin.

“Trump heeft helemaal niet gezegd dat het geweld in Afrin door de Turkse militaire operatie Olijftak zou toenemen”, is donderdag nadrukkelijk gemeld door het Turkse presidentiële paleis nadat Trump Erdoğan heeft gebeld. “Er is ook niet gezegd dat Trump zich hier zorgen om maakt. De Amerikaanse gemeenschap wordt misleid.”

“Trump heeft ook niet gezegd dat er een toename is van destructieve anti-Amerikaanse leuzen in Turkije, terwijl dat wel in de verklaring van het Witte Huis staat”, melden de Turkse bronnen. “Trump zei alleen dat hij niet wil dat Amerika openlijk wordt bekritiseerd, waarop Erdoğan zei dat de Amerikaanse wapensteun aan terreurgroep PYD/YPG voor veel woede in de Turkse gemeenschap zorgt.”

Ook heeft Trump niets gezegd over de noodtoestand in Turkije, terwijl volgens het Witte Huis dat wel het geval zou zijn, is gemeld.

Vuil spel

Meerdere Turkse deskundigen melden op nieuwszenders dat ze twijfelen “wie daadwerkelijk regeert in Amerika, waarbij blijkbaar onderscheid gemaakt moet worden tussen de Pentagon en Trump”. Als meest recent voorbeeld wordt gegeven de belofte van Trump dat hij de wapensteun aan terreurgroepen PYD/YPG zou stoppen (LEES meer), waarna de Pentagon met een verklaring kwam dat dit niet zou gebeuren.

Ook zijn steeds meer mensen op de hoogte van ‘het vuile spel’ van de VS, is meerdere keren nadrukkelijk gemeld op diverse Turkse nieuwszenders. Hoogleraar Mithat Baydur noemde de VS donderdag een ‘bendestaat’. “Dit schrijven de Britten ook”, zei Baydur.

De Turkse president vroeg zich eerder ook af of een (omstreden) ambassadeur de VS bestuurd. “Als de VS wordt bestuurd door een ambassadeur in Ankara, is dat iets waar je [als land] je diep voor moet schamen.” (LEES meer)

Ook hebben Turkse bewindslieden twijfels over de Amerikaanse justitie, die volgens hun door leden van terreurgroep FETO zou worden beïnvloed. (LEES meer)

Terreurleger

Volgens de prominente Israëlische auteur en Israël-kenner Miko Peled zouden spionnen van een buitenlandse mogendheid in het Witte Huis zitten.

“Ik weet bijna zeker dat Israëlische spionnen, die werkzaam zijn in het Witte Huis, een vinger in de pap hebben in het Amerikaanse besluit een leger van 30.000 terroristen op te richten in Syrië”, aldus Peled (LEES meer). De VS kwam ook met meerdere tegenstrijdige verklaringen na dat besluit waarbij is gezegd dat het om een ‘grensleger’ gaat. In een tweede verklaring is gezegd dat ‘het niet om een grensleger gaat’.

Turkije laat aan de wereld al geruime weten dat de VS wapens aan terreurgroepen in Syrië uitdeelt. De VS heeft tot nu toe ruim 4.900 vrachtwagens vol wapens en oorlogstuig gestuurd naar Syrië. (LEES meer)

Analyse

In een video-analyse is te zien hoe het Amerikaanse leger de naam van terreurgroep PYD/YPG om laat dopen naar SDF. “Briljant idee om ergens [tussen die terreurafkorting] het woord democratisch toe te voegen”, stelt generaal Raymond Thomas van de US Special Operations Command. (Bekijk VIDEO)

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 25-01-2018

Jan 25, 2018
Loading posts...