<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 04, 2018

Erdoğan, Putin en Ruhani vanuit Ankara: Syrië blijft Syrië, Turkije niet te stoppen

In Ankara is woensdag de tweede Syrië-top gehouden door Turkije, Rusland en Iran. De drie leiders van die landen zijn het er unaniem mee eens dat Syrië niet zal worden verdeeld, in tegenstelling tot waar terreurgroepen in dat land naar verlangen en gebieden hebben toegeëigend.

Syrië zal zijn soevereiniteit en territoriale integriteit moeten behouden, stond in de gezamenlijk verklaring van de presidenten Erdoğan, Putin en Ruhani.

Volgens Erdoğan kan dat alleen als iedereen dezelfde houding aanneemt tegen terreurgroepen en geen onderscheid maakt daarin. “Turkije is tegen een buitenlandse operatie die Syrië in stukken verdeelt. De regio heeft daar genoeg door geleden.”

De Turkse president is voor een complete opbouw van Syrië. “Ik stel voor dat we in Noord-Syrië beginnen met de bouw van nieuwe huizen in de zogeheten veilige zones. Zodat we de Syrische vluchtelingen kunnen redden uit tenten- en containerkampen.”

Erdoğan herinnerde de wereldgemeenschap eraan dat Turkije door zal strijden tegen terreurgroepen in Syrië, met name de Syrische PKK die onder de deknamen PYD, YPG en SDF opereert.

“Turkije zal niet stoppen totdat alle regio’s zijn veiliggesteld van PYD/YPG, met name in Manbij en Tel Rifaat (LEES meer). In Turkije leven 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen. Ruim 160.000 daarvan zijn inmiddels teruggekeerd naar Jarablus en Al-Bab (na de voormalige Turkse missie Eufraat Schild). Nadat Afrin – na de Turkse inname en victorie – geheel is veiliggesteld van landmijnen en verborgen explosieven, zullen ook honderdduizenden Syriërs terugkeren naar hun huizen in Afrin.”

De Turkse president haalde ook uit naar de VS, die zijn aanzien na tegenstrijdige uitspraken compleet heeft verloren in de regio. “De Turkse strijd tegen PYD/YPG blokkeert de strijd tegen Daesh niet, maar maakt het juist compleet. Wie niet wil accepteren dat Daesh en PYD/YPG voor dezelfde doeleinden dienen, zal niet kunnen bijdragen aan stabiliteit en vrede in Syrië. Het lijkt alsof Daesh en PYD/YPG tegen elkaar strijden, maar schijn bedriegt: ze steunen en voeden elkaar. Eerst laten ze Daesh los waar ze chaos willen creëren waarna ze de PYD/YPG daar positioneren voor de zogenaamde strijd. En zo is de terreurcirkel voltooid. In de tussentijd worden de echte helden van Syrië (FSA) die daadwerkelijk strijden voor de toekomst van hun land, verpletterd, misbruikt en vermoord.”

Putin

Putin legde de nadruk ook op de territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Syrië. “Erdoğan heeft aangeboden dringend te starten met humanitaire hulp in Syrië. Dit is een doeltreffende zet van Erdoğan.” Putin zei ook dat de VS Syrië wil verdelen.

Ruhani

Ruhani was naar eigen zeggen uiterst tevreden dat de drie landen overeen zijn gekomen de Syrische bevolking grootschalig te gaan helpen. Hij pleitte net als de twee andere leiders voor een politieke oplossing in Syrië. “Syriërs moeten door middel van verkiezingen de toekomst van hun land bepalen.”

De volgende en derde Syrië-top is in Iran, in Teheran.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 04-04-2018

Apr 04, 2018
Loading posts...