<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 16, 2022

Turkije maakt ‘100-jarige inhaalslag’ en wordt logistiek centrum van de wereld

Turkije wordt het nieuwe logistieke viaduct van de wereld.

Dat benadrukte de Turkse transportminister Adil Karaismailoğlu uren voor de opening van een nieuwe luchthaven op zee in de noordoostelijke bergachtige groene provincie Rize, tevens het 58e vliegveld van het land.

Zijn regering heeft in de laatste 20 jaar zo’n 172 miljard dollar uitgegeven aan grote infrastructuurprojecten, onderstreepte hij. “Wij hebben werk dat normaal 100 jaar zou duren slechts in 20 jaar gerealiseerd.”

Karaismailoğlu verwees daarbij naar een tiental nieuwe luchthavens van Turkije, waaronder Istanbul Grand Airport, de grootste ter wereld, en andere nieuwe vliegvelden waaronder ook uitbreidingen. De wereld kent slecht vijf luchthaven, maar Turkije heeft naast de nieuwe zeeluchthaven Rize-Artvin ook er één in Ordu-Giresun.

Ook heeft Turkije meerdere megasnelwegprojecten voltooid (waaronder Kuzey Marmara), de langste hangbrug ter wereld (1915-Çanakkalebrug) en de breedste brug ter wereld (de YSS: Yavuz Sultan Selimbrug) gebouwd en een onderzeetunnel aangelegd onder de zeestraat van Istanbul (Marmaray).

Het land heeft meerdere lange tunnels aangelegd en namen het aantal spoorwegkilometers en hogesnelheidslijnen enorm toe. “Het is nu voor een trein mogelijk om van Londen naar China te rijden en andersom [met name dankzij Marmaray en YSS].”

De Turkse minister liet ook weten dat Turkije een nieuwe zeestraat gaan aanleggen in Istanbul, het wereldproject Istanbulkanaal. “Daar bevindt zich onze grootste luchthaven ter wereld en dat betekent dat daar ook een megahaven komt.”

Dat 20-jarig werk maakt Turkije een logistiek viaduct van de wereld, benadrukte de transportminister.

Grand Opening Rize-Artvin Airport

De opening van het meesterwerk op zee is zaterdag grootschalig gevierd. (LEES meer + FOTO’S)

De aanwezige eregast uit Azerbeidzjan, president Aliyev, noemde de regio een groene hemel op aarde. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 16-05-2022

May 16, 2022
Loading posts...