<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 23, 2018

Turkije maakt korte metten met IS

Turkse veiligheidsdiensten strijden vastberaden tegen terreurgroepen in binnen- en buitenland. Zo blijkt uit cijfers dat er grote successen zijn geboekt in de anti-terreurstrijd.

De Turkse politie heeft in vier jaar tijd in eigen land 5.402 mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid of steun aan terreurgroep Daesh (IS). Daarvan zijn 902 leden achter de tralies beland, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers.

Tot november vorig jaar heeft Turkije 14 verenigingen gesloten die banden hadden met IS. Aan 53.781 sympathisanten en verdachte leden is de toegang tot Turkije geweigerd. Tijdens 838 politie-invallen heeft het Turkse leger en politie op eigen bodem 146 IS-terroristen uitgeschakeld.

De terreurgroep heeft meerdere bloedige aanslagen op naam staan in Turkije, zoals aanslagen op het treinstation van Ankara in 2015, luchthaven van Istanbul in 2016 en een zelfmoordaanslag tijdens een trouwfeest in Gaziantep met 58 doden als gevolg.

Ook heeft Turkije 5.041 IS-verdachten na aanhouding teruggestuurd naar hun land van herkomst. Dit was ook het geval voor aanslagpleger el-Bakraoui in Brussel in 2016. België liet hem ondanks waarschuwingen van Turkije vrij. “Turkije vindt de terrorist, pakt hem op en stuurt hem terug. België laat hem gaan. Wat een onbekwame regering”, reageerde de Turkse president toentertijd op de Belgische blunder.

Ook is een 24-jarige Japanner op weg naar IS in Gaziantep opgepakt (LEES meer + foto’s) en is de zogeheten bomvoorzitter van IS in Gaziantep permanent uitgeschakeld. (LEES meer + foto)

De hevige anti-terreurstrijd heeft ervoor gezorgd dat tien aanslagen zijn voorkomen, is gemeld.

Noord-Syrië

Ook in het nabije buitenland konden IS-leden en terroristen niet ontkomen aan de Turkse veiligheidsdiensten. Zo is vorig jaar dankzij de Turkse militaire operatie Eufraat Schild 3.060 IS-terroristen, waarvan 2.647 permanent, uitgeschakeld in Noord-Syrië (LEES meer + details). Daar is 2.015 vierkante kilometer, waaronder de Noord-Syrische steden Azez, Jarablus en Al-Bab, veiliggesteld van terroristen.

Tijdens Turkse anti-terreurmissies in het buitenland zijn ook opperhoofden van IS door Turkse gevechtsvliegtuigen uitgeschakeld (LEES meer + foto). Het Turkse leger deelt vaker video’s van missies waarop te zien is hoe IS-doelen worden vernietigd. (VIDEO)

Het Turkse leger heeft dit jaar sinds 20 januari tijdens missie Olijftak in Afrin tot nu toe 4.157 terroristen, waaronder ook die van IS en YPG, uitgeschakeld. Daarbij zijn ook 107 landmijnen en 781 handgemaakte explosieven vernietigd, blijkt uit laatste cijfers.

Ook wordt de schade die terroristen hebben aangericht in Syrische steden door het Turkse leger en Turkse gemeentes hersteld, zoals in Al-Bab (LEES meer + foto’s), Jarablus (LEES meer + foto’s) en in Afrin (LEES meer + foto’s).

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TURKIJE – NOORD-SYRIË | Gepubliceerd: 23-04-2018

Apr 23, 2018
Loading posts...