<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 19, 2017

Zware uithaal Turkije naar VS: Wie heeft IS opgericht en in dollars uitbetaald?

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft in zijn stevige uithaal naar de Verenigde Staten gezegd dat Amerikanen zich niet aan beloftes houden in de strijd tegen terrorisme en dat de VS vele dollars heeft overgemaakt aan terreurgroep Daesh (IS).

Dat zei Erdoğan vrijdag tijdens een toespraak waarin hij ook bekendmaakte dat Turkije zijn militairen na een schandaal van het Noorse leger terugtrok van een NAVO-oefening.

“Denkt de VS dat niemand aan hun gaat vragen wat ze komen doen in Syrië, dat 12.000 kilometer verderop ligt? Mijn volk vraagt dit aan mij, ik moet ze antwoorden. De VS heeft veertien legerbases in Syrië. De VS heeft [recent] 3.500 vrachtwagens vol zwaar oorlogsmateriaal gestuurd naar de terreurgroepen PYD, YPG en hun eigen bases. Wat hebben jullie gedaan in de strijd tegen Daesh? Heel veel dollars uitbetaald aan Daesh”, zei Erdoğan.

“De echte strijd is geleverd en wordt nog steeds geleverd door Turkse militairen en het Vrije Syrische Leger (FSA). Zij hebben al 2.000 vierkante kilometer in Syrië gezuiverd van Daesh. Wij moeten daar op de uitkijk staan voordat terreurgroepen die regio geheel bezetten”, vertelde de Turkse president.

Turkije wordt door de VS tegengehouden in zijn strijd tegen Daesh en PYD, zei Erdoğan. “Wij zijn zeer goed op de hoogte van wat er zich daar afspeelt.”

“Tot onze ‘teleurstelling’ heeft de VS zich, sinds de Syrië-crisis is gestart, niet aan een groot deel van de afspraken gehouden. Hetzelfde willen we niet meemaken in Afrin. Zaken die bondgenoten gemakkelijk konden oplossen, zijn bewust bemoeilijkt. Hetzelfde geldt voor in Raqqa, Manbij en Deir ez-Zor. Toen we tegen de VS zeiden ‘laten we dit [terreurprobleem] samen oplossen’, zei de vorige regering (Obama): ‘maak je niet druk, hier zal geen PYD of YPG meer overblijven’. Dit heeft Obama meerdere keren aan mij belooft (LEES meer over bekentenis oud-ambassadeur VS). Hij heeft er zich niet aan gehouden. En nu zegt de nieuwe regering dat ze niet samenwerken met YPG, maar met SPG [naamswijziging]. Kom op zeg, wij bestonden toen jullie er nog niet waren. Wij weten wie wie is en wie die stammen daar zijn.”

“Honderdduizenden mensen zijn slachtoffer geworden door dit gemene plan. Daesh is opgericht door degenen die PYD hebben opgericht. Degene die de PYD ophemelt is dezelfde die Noord-Irak onafhankelijkheid wil geven en meer chaos in Irak wil”, aldus Erdoğan.

Daesh

Vorig jaar liet de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdağ, die nu vicepremier is, weten dat Deash een internationaal terreurproject is met als doel dat mensen de islam en moslims haten. “De vuile en duistere machten die de terreurgroep hebben opgericht, willen door middel van Daesh hun politieke doelen in het Midden-Oosten bereiken.”

“Als alle duivels bij elkaar komen en samen bedenken hoe men voor haat kan zorgen tegen moslims, kon dat alleen maar met Daesh. Vergeet dit niet, als de politieke doelen in het Midden-Oosten van deze machten zijn behaald, is Daesh binnen de kortste keren verdwenen”, aldus Bozdağ. (LEES meer)

Strijd

Turkije liet eerder ook weten dat niemand succesvoller strijdt tegen Daesh dan Turkije (LEES meer) en dat de coalitielanden hebben gelogen. (LEES meer)

De Turkse premier Binali Yildirim benadrukte dat coalitielanden doen alsof ze strijden tegen Daesh. (LEES meer)

Het aantal Daesh-terroristen die Turkije heeft uitgeschakeld stond in januari dit jaar op 2.156 (LEES meer). Syriërs in Idlib vierden in oktober de komst van het Turkse leger. (LEES meer)

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 19-11-2017

Nov 19, 2017
Loading posts...