<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Mar 09, 2017

Enorme stap Turkije: dit maken Turken

Turkije is vastberaden om een groot aantal producten zelf te gaan ontwikkelen en te produceren. Met deze ‘vernationalisering’ van buitenlandse producten wil Turkije niet afhankelijk zijn van andere landen en een boost geven aan de export.

Op het gebied van defensiemateriaal heeft Turkije in korte tijd een enorme vooruitgang geboekt. Het land produceert sinds kort eigen defensieproducten: van gewapende drones tot aan helikopters en tanks, van verdedigings– en wapensystemen, tot aan torpedo’s, antitankwapens en F16-afschietsystemen. De Turkse middellangeafstandsraket, die nog recent is getest, is slechts de top van de ijsberg.

Op zee heeft Turkije al zijn eerste schepen te water gelaten en exporteert ook patrouilleboten. Het land heeft ook de grootste stroomschepen ter wereld gebouwd, voor humanitaire hulp. Daarnaast is Turkije ook bezig met een eigen duikboot en wil het ook een vliegdekschip van eigen makelij.

Hoog in de lucht heeft Turkije ook ruimteprojecten: een eigen ruimtevaartorganisatie waarvoor de wetsvoorstellen zijn ingediend. Het land heeft recent nog satellieten de ruimte ingeschoten die deels door Turkse ingenieurs zijn ontwikkeld. Binnen zeer korte tijd moeten de satellieten volledig Turks worden. Ook doelt met op een eigen lanceerplatform.

Turkije heeft ook de passagiersvliegtuigen die het binnen enkele jaren wil bouwen, de TRjet, getoond. Het land heeft ook in de langere termijn een straaljager in het vizier, de TF-X, waarvoor een raamovereenkomst is gesloten met de Britten. Daarnaast leveren Turkse bedrijven onderdelen aan vliegtuigfabrikanten Boeing en Airbus. Het Turkse opleidingsvliegtuigje Hürkuş heeft al zijn eerste certificaten binnen.

De Turken zijn inmiddels ook druk bezig met het testen van een nieuwe eigen auto. “Het worden rijdende computers”, stelt het Turkse ministerie van Wetenschap, Industrie en Technologie. Naast auto’s worden er ook bussen en trams gebouwd in Turkije en zijn er plannen voor hogesnelheidstreinen. Op motorniveau is de eerste dieselmotor voor locomotieven geproduceerd en de eerste handtekeningen gezet voor de eigen helikoptermotor.

Stap

De Turkse president liet eerder weten dat als Turkije nu niet zijn eigen satellieten, software en technologie had te midden van zeer kritische gebeurtenissen in omringende buurlanden, het geen enkele stap kon zetten. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – GENERAL | Gepubliceerd:09-03-2017

Mar 09, 2017
Loading posts...